Meteorolog Đorđe Đurić objavio je kakvo nas vreme očekuje Srbiju u decembru.

- Kada je Srbija u pitanju, maksimalna temperatura danas i sutra biće od 5°C na severu Vojvodine do 15°C na jugu Srbije. Kako će se planinski predeli, pa i oni najviši nalaziti ispred hladnog fronta, imaće kišu, koji će potpuno otopiti sneg i na najvišim planinama, a temperatura će biti iznad 0°C - prognozira Đurić.

U petak i tokom vikenda Srbija će biti pod uticajem veoma snažnog ciklona, koji će se jugozapada Evrope premeštati preko Alpa ka centralnoj i pod uticajem sekundarnog sa Jadrana. Nalazićemo se u toplom sektoru, uz snažna južna strujanja i prilvi tople vazdušne mase sa Mediterana. Biće oblačno sa kišom i pljuskovima, ponegde i sa obilnijim padavinama. Duvaće jak južni vetar, na planinama i u košavskom području i sa olujnim udarima, stoji u prognozi. 

- Očekuju se i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa će kiša sadržati te čestice. Maksimalna temperatura biće u petak od 10 do 15°C, u Beogradu do 13°C, a za vikend od 5°C na severu Vojvodine i u Negotinskoj Krajini do 15°C na jugu i jugoistoku Srbije, u Beogradu oko 10°C - navodi meteorolog.

U noći ka ponedeljku očekuje se jako zahlađenje, jer će se ciklon sa Jadrana premestiti preko našeg područja svojim centrom dalje na severoistok ka Karpatima, pa se uz prodor hladnog fronta sa severozapada očekuje prodor i vrlo hladne vazdušne mase, navodi se.

 

 

- Vetar će biti u skretanju na jak severozapadni. Kiša će u noći ka ponedeljku i u ponedeljak preći u susnežicu i sneg prvo ponegde u Vojcvodini, potom i na planinama, a do kraja dana ponegde i u ostalim nižim predelima, osim na jugu i istoku. U utorak oblačno i hladno sa kišom, susnežicom i snegom. Snežni pokrivač se uglavnom neće formirati u nižim predelima, a ukoliko dođe, očekuje se tek manje i kratkotrajno formiranje od 1 do 5 cm, dok će brdsko-planinski predeli dobiti 20-ak cm snega - piše Đurić.

Prve pahulje mogao bi videti i Beograd u ponedeljak uveče ili utorak ujutro, ali se uglavnom očekuju padavine u obliku kiše i susnežice. Maksimalna tempetratura u ponedeljak i utorak biće od 2°C na severu i na zaapdu do 8°C na jugu i istoku Srbije, u Beogradu u utorak do 3°C, stoji u prognozi.

- U utorak posle podne sa severa i zapada razvedravanje. Od srede stabilizacija vremena, uz hladna i maglovita jutra, uz mraz, a tokom dana suvo, uz postepeni porast temperatura na vrednosti oko 7-8°C što su i prosečne maksimalne temperature za sredinu decembra.
Prema trenutnim prognozama, novo zahlađenje sa kišom, susnežicom i snegom očekuje se u danima oko Svetog Nikole - zaključuje meteorolog.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".