Činjenica je, međutim, da sede vlasi neće doći zato što ste počupali jednu, ali čupanje kose svakako nije dobro, a zašto to ne bi nikako trebalo da radite objašnjava ekspert za kosu Van Klark.

- U svakom ciklusu nakon otprilike 20 godina, kosa ponovo raste, samo malo tanja i počinje brže da opada. Ciklusi na glavi se ponavljaju u proseku na pet godina, a postoji ograničen broj ciklusa rasta - rekao je Van Klark.

Foto: Profimedia

 

I stilistkinja DŽenifer Korab se slaže i dodaje:

- Osim što ćete prekinuti jedan od tih ciklusa, možda pravite veću štetu koju bi bilo teško ispraviti. Čupanjem kose možete traumatizovati folikul dlake, što može dovesti do infekcije ili čak ćelavih mrlja.

Seda kosa je neizbežan deo starenja. Naravno, kod nekog će biti više, kod drugog manje zastupljena, ali je neko pravilo da se broj pigmentnih granula prirodno smanjuje s godinama, odnosno, obično između 28. i 40. godine.

- Razlog tome je što melanociti, ćelije koje proizvode melanin, počinju da usporavaju i imaju manju proizvodnu moć - objasnila je Helen Rivi stručnjak za kosu.

Foto: Profimedia

 

- Kosa zapravo nije seda, već je potpuno prozirna. "Sivi" ton se zapravo svodi na procenat prirodne boje kose koji je preostao i koji je pomešan između ostalih dlaka izazivajući mnogo različitih nijansi. Kako kažu stručnjaci, vaš DNK i vaš život igraju ulogu u tome koliko brzo se pojavljuju sede. Vaš biološki sastav i genetika određuju kada kosa počinje da sedi, a stres može pojačati ili ubrzati proces. Dakle, više vlasi ne dolazi zato što ste jednu počupali – pojavljuju se jer vreme prolazi.

- Ne verujem da je osveta namera u prirodnim procesima - našalio se Van Klark i dodao:

- Ali svejedno, dolazi više sivila, jer je takva putanja života. Ako vam pređe u naviku čupanje sedih vlasi, kada je manje od jedan odsto glave sedo, imaćete manje kose za nekoliko godina, kada 10 odsto glave bude pod sedim vlasima.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

(Srbija Danas)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".