Zima kalendarski počinje 21. decembra u 22.48 sati. ali do 15. decembra ne treba da očekujemo jače zahlađenje, dok će period od polovine meseca do 10. januara biti sa smenom toplih i hladnih intervala, poručio je meteorolog Marko Čubrilo.

- Najsnežniji period bi trebalo da bude oko 10. januara, pa do kraja istog meseca. Prve procene su išle ka suvom i toplijem februaru, ali najnovije više naginju ka hladnijoj i snežnijoj varijanti sinoptike u ovom mesecu - stoji u prognozi Marka Čubrila.

Imajući u vidu najavljenu prognozu, izgleda da će najviše snega biti upravo kada đaci budu na raspustu:

Očekujemo osam do 15 ledenih dana

Prema ovoj prognozi, očekivan broj "ledenih dana", u kojima temperatura tokom dana ne bi prelazila nula stepeni, je od 8-15 u nizijama i 14-30 u predelima preko 900 metara nadmorske visine.

- Očekivan broj mraznih dana, tokom kojih će minimalna temperatura biti ispod nule je od 18 do 32 u nizijama i preko 37 dana u predelima preko 900 metara nadmorske visine.

Vreme do kraja nedelje

Kada je ova nedelja u pitanju, do subote poslepodne se očekuje relativno toplo i promenljivo oblačno uz čestu pojavu kiše, posebno u sredu i u petak. Duvaće južni i jugozapadni vetar koji će u petak biti jak. Temperaturni mnimumi od +4 do +8, maksimumi od +9 do +14, a u petak lokalno i oko 18 stepeni Celzijusa. U noći između subote i nedelje sneg se može očekivati i u nizijama.

RHMZ: Biće snega i za doček 2023.

Prema mesečnoj prognozi RHMZ-a, tokom decembra će biti dosta padavina, ali se sneg očekuje tek sredinom meseca u Beogradu. Prvih desetak dana ovog meseca biće u znaku jake košave, dok su snežne padavine moguće od 14. do 17. decembra. Poslednja nedelja ove godine trebalo bi da obiluje snežnim padavinama, pa čak i novogodišnja noć.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".