Uzrok noćnih mora ne mora uvek biti strah, odnosno češće su to druge emocije: među ostalima, krivica, tuga, gađenje ili zbunjenost.

Kako bi barem delimično razjasnili šta se krije iza tih nesvesnih simbola, analitičarka snova Lauri Kvin Lovenberg analizirala je upravo ono na koje se ljudi najčešće žale.

Sahrana nekog voljenog

Smrt je za mozak onog koji sanja, simbol promena i završetaka. Ako sanjate o smrti, zapitajte se što se u vašem životu menja ili završava. Onaj ko umire u snu najčešće predstavlja jedan deo vaše ličnosti, neku osobinu koja vam je zajednička. Sahrana je dobar znak – otpuštanja i pomirenja kako biste mogli krenuti dalje.

Snovi o sramoćenju sebe

Bilo da su to snovi o ispitu koji padate, projektu na kojem ste se osramotili ili nešto slično povezani su sa stresom u poslu ili onome što mislite da se od vas očekuje. Padanje na ispitu je čest san, a nakon njega se treba zapitati ko ili šta testira vaše strpljenje.

Foto: Profimedia

 

Incestuozni snovi

Snovi ljubavne tematike u kojima se akteri pretvore u nekog iz vaše porodice često nas kao noćne more užasavaju, ali seks u snovima nema isto značenje kao u stvarnosti. U snu on označava spajanje, povezanost i više se odnosi na psihičko zbližavanje koje vam je potrebno ili vam nedostaje. Takođe, mogu označavati težnju da posedujemo neku osobinu onoga ko se u takvom snu pojavljuje, jer je sami nemamo.

Snovi o izgubljenosti

Mesta i putevi na kojima se izgubimo u snovima simbolizuju gde se nalazimo u našim srcima ili mozgu. Takav san simbol je neodlučnosti u stvarnom životu, nesposobnosti donošenja odluke ili pridržavanja iste.

Snovi o padanju

Ovakvi snovi su oduvek jedni od najčešćih za sve ljude, a oni indiciraju da postoji nešto u budnom životu što vas “vuče prema dnu”. Ovaj je san čest kod obolelih od depresije, a može biti i znak upozorenja psihički teškog razdoblja na koje se treba pripremiti kako bi se sprečio pad.

Foto: Profimedia

 

Snovi o zaboravljanju nečega

Ova vrsta snova najčešće se javlja ljudima koji su preopterećeni brigama. To je upozorenje čoveku u budnom životu da je na ivici i da treba da prerasporedi prioritete i prihvati činjenicu da ne može ili ne stiže sve. Poruka ovog sna je – olakšaj sebi, prenosi "Srbija Danas".

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".