Godine 1957. Sovjetski Savez je lansirao Sputnjik 2 u orbitu u okviru popularnog trke za osvajanje svemira. Ovaj period opisuje trku između dve svetske sile tog vremena SAD-a i SSSR-a vezanu za vasionu i vanzemljaske aktivnosti.

Sovjeti su prvi poslali satelit u svemir, ali i čoveka, Jurija Gagarina, dok su Amerikanci uspeli da zgaze na mesec.

U okviru trke za svemirom, lansirana je i Lajka u letelici. Pronađena je ženka mešanac lutalica na ulicama Moskve i njen život se iz korena promenio. Bila je prvi pas u orbiti.

 

 

Nakon lansiranja, ubrzo je došlo do greške u sistemu i nije se odvojila raketa od ostatka letelice što je dovelo do naglog porasta temperature. Lajka je pretrpela velike bolove i zbog "pregrevanja organizma" je umrla samo nekoliko sati nakon poletanja.

Prvi izveštaji su glasili da je umrla od nedostatka kiseonika, ali je Sovjetska vlada opovrgavala ove teorije, dodajući da je primila fatalnu dozu i da je pre nego što je nestalo kiseonika "uspavana". Međutim, tek 2002. godine su se pojavile prave informacije o njenoj sudbini.

O njenoj sudbini je progovorila i Alilija Kotovskaja, koja je Lajku trenirala.

- Znali smo da će ona uginuti tokom leta, u to vreme nije bilo načina da je vratimo. Otišla sam da je posetim, zamolila je da nam oprosti i plakala sam dok sam je poslednji put mazila - priča Kotovskaja. Dan kasnije, Lajka je krenula na put bez povratka.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".