Pred "orlovima" je učešće u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, gde priželjkujemo da se nađemo prvi put od 2000. godine.

Hladne glave, dan po sletanju u Beograd selektor Dragan Stojković je sazvao konferenciju za medije u prostorijama FSS u Staroj Pazovi kako bi odgovarao na sva pitanja koja zanimaju Srbiju.

Stojković je istakao da je zdravstveni bilten u ekipi bio jako loš pred odlazak u Katar i da je zato bio natmureniji nego obično. Znao je da će biti teško da se bilo šta uradi, ali nije hteo da sa spiska skida igrače koji su teret kvalifikacija izneli na svojim plećima.

- Bilo je igrača koji praktično nisu učestvovali u kvalifikacijama i koje smo mogli da zovemo, ali bilo je nerealno da oni budu na spisku, a da perjanice naše reprezentacije ostanu kući. To nije bilo moguće, niti pravedno prema njima! Zato im skidam kapu, za urađeno, za atmosferu koja je bila sjajna. Mnogi su očekivali da se tučemo, da jedni drugima vadimo oči, a toga nije bilo. Oni su igrali pod injekcijama, rizikovali karijere, ginuli su za dres Srbije, i to je za ponos. U ovom stanju u kom su bili, uradili su maksimum, nismo imali snage za dalje - istakao je selektor i odgovorio na pitanje da li će moći da računa na svih 26 igrača sa spiska i u predstojećim kvalifikacijama za EP, kao i da li je neko objavio da se povlači iz reprezentacije:

Foto: RTS printskrin

 

 

- Niko, apsolutno niko nije otkazao. Računam na sve. Ranije su se u svlačionici reprezentacije dešavale jako neprijatne situacije - čak i fizički obračuni. U našem slučaju toga nije bilo, imali smo sastanak posle svega, ruku smo pružili i rekli da nas ubrzo očekuju borbe da Srbiju posle 20 i kusur godina odvedemo na EP. Ovo je prošlo, iza nas je, a vrlo brzo, već u martu nas čekaju nove obaveze. Svi su motivisani, računam na sve, pratićemo njihovo stanje - objasnio je Stojković.

Piksi je još jednom izneo mišljenje o fizičkoj spremi igrača. Iako brojke pokazuju da je reprezentacija prosečno po utakmici pretrčala veliki broj kilometara, jasno je bilo da uprkos tom trčanju - nije bilo svežine.

- Mi fizički nismo bili na nivou ovakvog takmičenja. Ako pogledate igru našu i ako se računaju rezultati do 60. minuta, mi bismo bili prvi u grupi. Nažalost, utakmice se igraju 90 minuta. Video sam da takvih primera ima i u drugim reprezentacijama, poput Belgije koja je izgledala kao "izduvan balon". Ali, Belgijanci nisu moj problem, nego mi. Svi naši su izašli iz takmičenja, nije bilo duge pauze pred SP, ali je očigledno da smo posle 60. minuta padali. Nije bilo svežine, iako smo dosta istrčali - rekao je Stojković i nastavio:

Foto: RTS printskrin

 

 

- Zabrinut sam bio pre SP zbog toga i nisam bio onaj od ranije. Sedam-osam igrača je bilo van stroja pred put u Bahrein. Bio je to jedan šok za mene, praktično trening nismo mogli da odradimo. Znao sam da to ne valja i da neće biti dobro. Čekao sam onda iz dana u dan, ali se stanje nije mnogo menjalo. Zato nisam bio nasmejan, nego zabrinut. Mitrović je poslednju utakmicu odigrao mesec dana pre prvenstva, uz povredu koju ima, nosio je i longetu, stavio mu je klupski lekar. I on u takvom stanju kaže da može, što je za svaku pohvalu. Ista je situacija bila i sa Dušanom Vlahovićem. Dali su golove na prvenstvu, ali to je ništa šta bi bilo da su bili 100 odsto spremni. Fizička spremna nije alibi, utakmicu protiv Kameruna smo morali recimo da rešimo u svoju korist. To je naša greška, ali to ne bi tako bilo da nam se nisu dešavale te nesreće kakve jesu. Da nam dva centralna beka traže izmenu tokom Kameruna. To potpuno remeti ideju kako da zatvorite utakmicu, bile su planirane druge izmene. Možda je to i razlog za onako lake i naivne golove koje smo primili.