DŽon i DŽudi Gotman su oboje američki psiholozi i u braku su 35.godina.  Oni su takođe stručnjaci za partnerske odnose i kada razgovaraju sa nekim parom u razgovoru koji traje samo 15 minuta , mogu da otkriju da li će veza tog para opstati ili ne. Oni su uradili analizu sa 40.000 parova i došli do ključnih tačaka koje su bitne za opstanak veze: 

Pravilo broj jedan

Prihvatanje - ovo je najvažnije pravilo koje čuva partnerski odnos. Dvoje koji su u vezi ili braku se zbližavaju kada razgovaraju - o svemu. Recimo, ako vaš partner čita nešto na mobilnom telefonu i kaže: "Ovo je interesantno", pokazuje vam da želi da se dublje poveže sa vama. Ukoliko se vi okrenete u tom trenutku ka njemu uz reči: "Stvarno? O čemu je reč?", prihvatate poziv za povezivanje. Vremenom se na taj način vaš odnos razvija i učvršćuje.

Foto: Profimedia

 

Vežbajte zbližavanje

Ponekad nije moguće prihvatiti zbližavanje, ali se treba truditi da se ostvari kada se moguće. Gotmanovi kažu da se parovi koji su zajedno najmanje šest godina ponašaju na ovaj način 86 odsto vremena. Oni koji se razvedu, ponašaju se tako 33 odsto vremena.

Zbilžavanje se vežba tokom zajednički provedenog vremena. Psiholozi savetuju da sa partnerom uvek možete izdvojiti vreme da porazgovarate o svemu. Vrlo su važni zajednički trenuci. Ono na šta trebate obratiti pažnju jeste pokret tela, osmeh, pogled, uzdah. Zatražite pomoć, reči "slušaj/vidi ovo", dozivanje iz druge prostorije. Prema tvrdnjama psiholga, ovi koraci će vašu vezu učvrstiti bez obzira na to da li ste zajedno 50. godina ili na početku veze. 

(Alo)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".