Nacionalna referentna laboratorija za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume ''Torlak'' pored slučaja gripa AH1 registrovanog na teritoriji Vojvodine, potvrdila je i slučaj infekcije virusom gripa tipa B (Victoria) u Beogradu, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Batut.

U nedelji od 21. do 27. novebra u Srbiji je registrovan 6.901 slučaj oboljenja sličnih gripu, dok je u istoj nedelji registrovano 19.177 obolevanja od akutnih respiratornih infekcija.

Najveći broj obolelih registrovan je u uzrastu do četiri godine, a zatim od pet do 14 godina.

Foto: Profimedia

 

Najviša stopa incidencije registrovana je u Braničevskom okrugu zatim u Rasinskom i Jablaničkom okrugu, navodi Batut i precizira da postoji blagi porast broja obolelih od akutne respiratorne infekcije i stabilan trend oboljenja sličnih gripu.

Na osnovu potvrde Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne viruse ''Torlaka”, u prethodnoj nedelji, u cirkulaciji su rinosincicijalni virus i adeno virusi. Kako iz Batuta podsećaju, infekcije rinovirusima, respiratornim sincicijalnim virusom, adenovirusima i parainfluenca virusima mogu izazvati oboljenja slična gripu, sa sličnim simptomima.

U Evropi procenat pacijenata sa simptomima oboljenja sličnih gripu i akutnih respiratornih infekcija koji su bili pozitivni na virus gripa porastao je na 14 odsto, za jedan odsto više u poređenju sa prošlom nedeljom.

Foto: Profimedia

 

Kako dodaju, ovo je treća nedelja za redom u kojoj se procenat pozitivnosti održava iznad epidemijskog praga od 10 odsto.

Nemačka, Kazahstan,Kirgistan, Malta, Portugal, Rumunija, Rusija, Turska i Velika Britanija prijavile su široku rasprostranjenost aktivnosti gripa i/ili najmanje srednji intenzitet.

Francuska, Nemačka, Španija, Izrael, Italija, Kirgistan, Kazahstan, Luksemburg, Moldavija, Portugal i Uzbekistan prijavile su sezonsku aktivnost iznad 10 odsto.

Virusi gripa tipa A i B potvrđeni su u okviru svih sistema nadžora, sa dominacijom podtipa AH3.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".