Trećina stanovništva u Srbiji poslednjih dana se javlja sa tegobama poput teškog kašlja, glavobolje, otežanog disanja. Savetuje se da ukoliko se javi i temparatura pored pomenutih tegoba, odlazak lekaru

Kašalj je način na koji se organizam brani od mikroba koje stvaraju iritaciju. Takoreći, on jeste korisna reakcija tela jer naposletku štiti traheju i bronhije od patogenih infekcija i stranih čestica.

Foto: Profimedia

 

Ovi simptomi ukazuju na prehladu, ali takođe mogu biti znak za mnogo ozbiljnije stanje ili čak hronično oboljenje. Osim čajeva i preparata na biljnim bazama poput sirupa, prepuručuju se i ovi napitci koje možemo napraviti od svakodnevnih namirnica u kući: 

  • Vruće mleko - postoje 2 opcije ovog "leka": da se pola čaše pomeša sa mineralnom vodom ili da se u čašu toplog melka doda kašičica meda.
  • Kompot od smokava s mlekom - dobro operite voće, stavite u toplo mleko u razmeri 1 suva smokva srednje veličine na 1,5 šolje. Kuvajte poklopljeno na laganoj vatri 30 minuta. Poklopite šerpicu i prekrijte krpom, da se voće dobro potpari. Pijte kompot malim gutljajima.
  • Cimet - 3-5 puta dnevno uzimajte 1 kašiku toplog meda sa 1/4 kašičice cimeta. Smatra se da uz ovaj "lek" i hronični kašalj nestaje, a čisti se nos i otpušava.
  • Anis - svakih sat vremena uzimajte 30-50 ml čaja od semena anisa (15-20 g na 1 litar vode), koji razređuje sluz i olakšava njeno uklanjanje iz organizma.
  • Banane - zrele banane propasirajte kroz sito, pa ustinjenu smesu staviteu šerpu sa vrelom vodom u razmeri: 2 banane na 1 šolju vode sa šećerom. Ponovo zagrejte i popijte ovu mešavinu.

(Mondo)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".