Postoje dokazi da doprinosi gubitku težine, poboljšava kvalitet kože i utiče na mentalno zdravlje.

Foto: Profimedia

 

 

Jedna studija objavljena u časopisu Medical Hipotheses sugeriše da se hladni tuševi mogu koristiti kao tretman za depresiju. Pored toga, terapeuti već duže vreme koriste hladnu vodu kao tretman za bolove u mišićima kod sportista.

Ovo je ispovest Nika Grina, koji je za „Prevenciju” otkrio kako je odlučio da promeni dosadašnju praksu i dan započne ledeno hladnim tušem umesto tople vode, prenosi "Krstarica".

,,Moje najbolje misli se dešavaju pod tušem. Kada treba da uradim nešto ozbiljno ili donesem važnu odluku u životu, dugo se tuširam, jer me opušta i daje inspiraciju. Da bih uporedio prednosti tople ili hladne vode, odlučio sam da se sedam dana tuširam samo ledenom vodom. Eksperiment je uključivao dvominutno tuširanje ledeno hladnom vodom’’, objasnio je Nik.

Postao je fokusiran

,,Prilikom prvog tuširanja počeo sam da odbrojavam dva minuta u sebi, ali već posle 15 sekundi osećao sam kao da je prošla večnost. Osećao sam se kao da sam bačen u ledeno jezero. Međutim, dogodilo se nešto neverovatno. Počeo sam da se koncentrišem na neke osnovne ljudske sposobnosti. Ramena su mi bila stisnuta. Pitao sam se: Da li zaista treba da budu u toj poziciji? Odlučio sam da ih opustim. Ubrzano sam disao, što me je smirilo. Voda je bila hladna, ali umirujuća’’, rekao je Grin.

Postao je motivisan

,,Posle dva minuta sam završio tuširanje i spremio se za novi dan. Razliku sam osetio odmah tokom doručka kada sam napravio listu zadataka koje sam morao da uradim tog dana. Osećao sam se sjajno i produktivno’’, kazao je Grin.

Postao je odlučniji

,,Sledećeg dana sam bio spreman da se tuširam hladnom vodom, ali sam osetio veći strah kada sam ušao u tuš kabinu. Nije mi se dopao hladan tuš, ali mi se dopao osećaj koji mi je pružio odmah posle. Imao sam uspešnu nedelju i odlučio sam da se tuširam hladnom vodom svakog jutra. Znam da neće biti lako, ali sam motivisan da istrajem’’, zaključio je Grin.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".