Fudbalska legenda prolazi kroz lečenje kancera koji je metastazirao na nekoliko organa. Brazilski mediji prenose da je njegovo zdravstveno stanje veoma slabo.

Ova vest pogodila je javnost, a posebno njegove poštovaoce kojih ima bezbroj. Pele je sa 82. godine uveliko u devetoj deceniji, a iza njegovog života krije se teška priča popločana usponima i padovima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pelé (@pele)

Od trnja do zvazda - put je dug

Edson Arantes de Nasimento, koji će kasnije postati poznat pod nadimkom Pele, rođen je 23. oktobra 1940. u brazilskom Tres Korasoisu, a svet je tada dobio veliku fudbalsku legendu o kojoj ne prestaje da se priča.

Prolazeći kroz razne životne prepreke, sanjao je o tome da postane fudbaler, ali verovatno ni sam nije zamišljao koliki će zapravo uticaj taj dečak iz Brazila imati na svetski fudbal i kako će on zapravo svetu predstaviti novu dimenziju kojom je fudbal zaslužio da nosi epitet "predivne igre".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pelé (@pele)

 

Lopta od čarapa bila mu je "najbolji prijatelj"

Otac mu je takođe bio fudbaler koji je brutalno završio svoju karijeru. Dondinjo, je odrastao u siromaštvu Baurua u Sao Paulu, a od detinjstva je zarađivao radeći u prodavanici čajeva.

Otac koji je igrao za nekoliko manjih brazilskih klubova u svom prvom nastupu za Atletico Mineiro teško je povređen i možda velika karijera zaustavljena je na prvom koraku. Vratio se u Bauru gde je nakon oporavka igrao za klub iz grada, ali svoje znanje je prenosio na malenog Edsona, odnosno Peleta.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pelé (@pele)

 

Navodno, nadimak je dobio zahvaljujući njegovom najdražem igraču golmanu, a njegovo ime je Vasko da Game Bile. Budući da Edson nije mogao pravilno da izgovori to ime, ostao je upamćen kao - Pele.

Tad nije znao da to ime na hebrejskom znači čudo - baš ono što je on napravio od fudbala. Svoj talentan isprva je kalio u malom fudbalu, a zahvaljujući njemu naučio je da snalazi na malom prostoru, a i kako je oduvek igrao sa starijima od sebe, dosta je očvrsnuo.

Foto: Profimedia

 

"Ovaj mali biće najbolji ikada"

Igrajući povremeno za amaterske klubove u Bauruu, pomagao je ocu koji se zaposlio kao čistač u bolnici.

Od malog fudbala stigao je i do lokalnog kluba Baurua čije je juniore predvodio do dve titule prvaka Sao Paula, a trenirao ih je Valdemar de Brito, čovek koji je verovao da će Pele postati najbolji svetski fudbaler.

Foto: Profimedia

 

Te 1956. Brito je odveo Pelea na probu u Santos i odmah svoje predviđanje rekao direktorima, a Edson je oduševio nadležne i sa 15 godina završio u brazilskom velikanu, a već 7. septembra 1956. godine je u 7-1 pobedi protiv Korintijansa u debiju zabio i prvi gol. Već godinu dana kasnije Pele je sa 16 godina bio nezamenljivi deo seniorske ekipe Santosa, a te sezone postao je i najbolji strelac lige, piše 24sata.hr

Sa Santosom je osvojio i prvu titulu prvaka, a te sezone je dao ukupno 58 golova, što je i dan danas rekord brazilske lige. Te godine svet je upoznao Peleta na Svetskom prvenstvu u Švedskoj gde je stigao s povređenim kolenom. Tada se ujedno upisao i kao najmlađi igrač koji je nastupio ns Svetskom prvenstvu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pelé (@pele)

 

Prvi put je u Švedskoj zaigrao protiv SSSR-a (2-0), a u polufinalu protiv Francuske (5-2) postigao je i "het trik" (pogodak tri puta zaredom). Još jedan rekord je postavio i kao najmlađi igrač u istoriji svetskih prvenstava sa 17 godina i 249 dana, a dao je i dva gola u 5-2 pobedi protiv Švedske usred Stokholma. Nakon utakmice Pele je pao u nesvest, ali saigrač Garinča ga je brzo "vratio u život" i proslavili su titulu prvaka.

Prvi put je nosio "desetku", a nakon prvenstva mu je dodeljena i Srebrna lopta kao drugom najboljem igraču Mundijala. Tražilo ga je pola Evrope, ali "nacionalno blago" je ostalo u Brazilu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pelé (@pele)

 

Veliki klubovi otimali su se oko njega

Hteli su ga Real Madrid, Juventus, Mančester Junajted, a milanski Inter je načelno uspeo da dogovori prelazak u Evropu, ali to je izazvalo revolt kod navijača Santosa pa je Morati morao sve da prekine na zahtev predsednika Santosa. 1959. Pele nije uspeo da osigura titulu prvaka sa Santosom, a godinu dana kasnije vratili su se na tron, a osvojili su i Tacu Brasil čime su se plasirali na Copu Libertadores.

Foto: Profimedia

 

Najuspešniji na Kopi Libertadores bili su fudbaleri Santosa 1962. kad su u finalu slavili protiv Penarola, a Pele je dao dva gola. Te godine Pele je već proslavljen kao najbolji svetski fudbaler, a povredio se protiv Čehoslovačke u grupnoj fazi i nije nastupio do kraja prvenstva, ali Brazil je upravo protiv Čehoslovačke osvojio Svetsko prvenstvo (3-1).

Santos je osvojio i Copu Libertadores 1963. i brazilski Campeonato serije A 62., 63., 64. i 65. godine, a Pele je bio glavna okosnica ekipe. Ali, tek je tada sledio novi odlazak u Evropu s Brazilom i to na noge Englezima - na njihovom terenu. U međuvremenu ga je predsednik brazilske vlade prozvao "nacionalnim blagom".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pelé (@pele)

 

Pele je došao kao velika zvezda, Brazil kao jedan od favorita za osvajanje naslova prvaka, a ispali su. Pobedili su Bugarsku 2-0, Pele je dao prvi gol, ali su zatim izgubili od Mađarske 3-1 i od Portugala istim rezultatom (3-1). Na utakmici protiv Portugala ga je povredio jedan fudbaler, a nije dobio crveni karton i ta greška proglašena je jednom od najvećih u istoriji Svetskih prvenstava. Kako zamene nisu bile dopuštene, Pele je morao da igra do kraja utakmice. Nakon toga rekao je da više nikad neće igrati na SP-u, ali išao je i preko svoje reči.

Pogazio je svoju reč i zaigrao na SP-u 1970.

Odbijao je pozive u reprezentaciju nakon tog susreta, ali ipak se vratio. Bilo je to njegovo poslednje Svetsko prvenstvo, u nedalekom Meksiku. Brazil je redom pobeđivao Čehoslovačku (4-1), Englesku (1-0) i Rumuniju (3-2) u grupnoj fazi, zatim Peru u četvrtfinalu (4-2), Urugvaj u polufinalu (3-1), i Italiju u finalu (4-1).

Tako je s Brazilom osvojio i svoje treće Svetsko prvenstvo, a poslednju utakmicu u reprezentativnom dresu odigrao je protiv Jugoslavije (2-2), 18. jula 1971. Tri godine kasnije Pele je napustio Santos i prešao u američki NJujork Kosmos, iako je povremeno znao da odigra neku utakmicu za Santos. S njima je osvojio i titulu prvaka 1977. godine. Karijeru je završio 1977. godine na prijateljskoj utakmici između Kosmosa i Santosa.

Foto: Profimedia

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pelé (@pele)

 

Završetak istorijske karijere

Postao je uzor fudbalerima širom sveta, dok su se divili njegovim umećima na terenu. Međutim, zdravstveni problemi odvojili su ga od terena - morali su da mu izvade desni bubreg. Postao je i Uneskov ambasador dobre volje, izdao je autobiografiju, glumio je u nekoliko filmova, a o njegovom je životu jedan i snimljen.

Foto: Profimedia

 

Kako je na relaciji Argentina - Brazil uvek užareno, a posebno na sportskim borilištima, tako je došlo i do svađe na relaciji Pele - Maradona. Jedan od najboljih argentinskih fudbalera ikada protiv najboljeg brazilskog igrača svih vremena. Pele je prozvao Argentinca da nije dobar primer mladima zbog uzimanja droge, a Maradona se nije libio da uzvrati.

- Šta želite da kažem? Izgubio je nevinost s muškarcem - rekao je svojevremeno Maradona o Peletu.

Ali, Pele je u autobiografiji negirao sve optužbe, kako nije imao polni odnos s muškarcem za kojeg se pretpostavlja da je bio njegov trener. Ipak su, bar za javnost, Pele i Maradona izgladili probleme pa su se nekoliko puta na raznim događajima pojavili zajedno, rukovali se i fotografisali kao da se ništa nije dogodilo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pelé (@pele)

 

Završio u invalidskim kolicima

Nakon što je 1977. ostao bez bubrega, Pele je 2012. operisao kuk. Ta operacija mu je zadala velike probleme.

- Kosti su mu lomljive. Zamenio je kuk i nije imao adekvatnu rehabilitaciju pa ima problema s kretanjem. Sve ga je to bacilo u depresiju. On je kralj, uvek je bio tako prepoznatljiva figura, a danas ne može da hoda - rekao je Peletov sin Edinjo za brazilsku televiziju Globo.

Foto: Profimedia

 

Nekad je bio najbolji fudbaler sveta, nosio brazilsku reprezentaciju i svoj Santos, izgradio je veliko ime i postao večna ikona. Danas Pele iz stana izlazi jedino u invalidskim kolicima i to uz nečiju pomoć, godine su ga stigle, a on to teško proživljava.

- Sramota ga je, ne želi da izađe iz kuće, da bude viđen, bilo što za šta mora da napusti kuću. Zapravo, veoma je ograničen i povučen - otkriva njegov sin.

Foto: Tanjug/AP

 

Otac i sin mnogo su se svađali jer brazilska legenda nije odradila rehabilitaciju u potpunosti nakon operacije kuka. U karijeri je osvojio tri SP-a, a ovog leta je proslavio 50. godišnjicu osvajanja trećeg Mundijala.

Pele je u životu prošao sve - od siromaštva do svojevrsnog osećaja božanstva i nazad do potpune nemoći.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

(Stil Kurir)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".