Nataša Mladenović Ribić, iz Centra za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, objasnila je šta je to potrebno da jedna rakija bude upisana na UNESKO-vu listu, tradicijom koja je živo nasleđe vekovima unazad sa naših prostora.

- Doneta je odluka na zasedanju UNESKO da društvena praksa i znanja vezana za rakiju i proizvodnju, bude uvrštena u listu etnografskog kulturnog nematerijalnog kulturnog nasleđa. Mi upisom zaštićujemo naš proizvod i radimo na daljem očuvanju ovog elementa. Sve ono što objedinjuje rakija, ceo put od naše tradicije, običaja, znanja i veštine, do same proizvodnje spadaju u to nasleđe - ispričala je Mladenović Ribić.

Foto: Profimedia

 

- Prvi uslov za upis je da se nađe u nacionalnom registru za nematerijlano kulturno nasleđe, koji trenutno broji 57 elemenata - pojasnila je Mladenović Ribić.

Ona je ispričala da su mnoge stvari i navike koje mi praktikujemo nosioci nasleđa, a da mi toga nismo ni svesni.

Foto: Predrag Mitić

 

- Najvažnije i najupečatljivije stvari kojima privlačimo svetsku pažnju, su žive tradicije. Prva je upisana slava, zatim je tradicionalna igra kolo, gusle i pevanje uz gusle, zlatarsko lončarstvo, izgovaranje zdravica i taj deo je uvršten i u ovaj segment o šljivovici - nabrojala je samo neke Mladenović Ribić gostujući na televiziji Kurir.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".