Zbog toga je od vitalne važnosti da ga unosite u odgovarajućoj količini u svakodnevnu ishranu.

Zanimljivo je da hrana koju jedemo ne utiče samo na to koliko gvožđa konzumiramo, već i na to koliko se dobro apsorbuje u vaše telo. Kada ga telo apsorbuje, koristi se kao gradivni blok za hemoglobin, protein koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima i koji pomaže u prebacivanju kiseonika po telu.

Koje namirnice sadrže gvožđe?


Možda ste čuli da gvožđe možete dobiti iz crvenog mesa, ali postoji mnogo drugih namirnica koje prirodno sadrže gvožđe.

Gvožđe se nalazi u životinjskoj hrani koja sadrži hemoglobin, poput mesa, ribe i živine. Govedina, svinjetina, piletina i teletine su dobar izvor gvožđa, kao i riba, smuđ, losos ili tunjevina.

Neke namirnice mogu da poboljšaju sposobnost vašeg tela da apsorbuje gvožđe.

 

Hrana bogata vitaminom C


Pokazalo se da vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa. Namirnice bogate vitaminom C uključuju agrume, tamnozeleno lisnato povrće, papriku, dinje i jagode. Jedna studija je pokazala da uzimanje 100 mg vitamina C uz obrok povećalo je apsorpciju gvožđa za 67%. Zato, pijenje soka od citrusa ili konzumiranje druge hrane bogate vitaminom C dok jedete hranu bogatu gvožđem može da poveća njegovu apsorpciju.

(Magazin Novosti)