Temperature su se spustile, priroda je zaspala, a s njom i brojne životinjske vrste. Ti slatki zimski spavači tokom hladnih meseci nalaze skloništa kako bi se sakrili i uštedeli energiju da bi na proleće bili sveži i odmorni.

Jedna od životinja koja spava zimski san je i evropski jež. On tokom leta udvostruči svoju težinu stvarajući zalihe sala. NJegovo sklonište sastavljeno je od lišća, mahovine i trava kako bi ježu bilo toplo.

To se sklonište, igrom slučaja, može naći i u vašem dvorištu. Novembar mesec je početak hibernacije ježeva (traje do marta), te ne čude brojne upozoravajuće poruke koje o ovim životinjama pišu ljubitelji životinja na društvenim mrežama.

- Ako pronađete "mrtvog" ježa, nemojte ga zakopati, niti bacati u smeće. Znam da niko ne želi da vidi mrtvu životinju u svom dvorištu ali možda je jež u hibernaciji.

Ježevi hiberniraju od novemra do marta, obično se zakopaju zbog sigurnosti, ali kako imamo manje zelenih površina, grmlja ili šuma, sve je teže pronaći sigurnost.

Foto: Profimedia

 

 

Neki mogu da dođu u vaše domove tražeći sigurnost i toplinu za hibernaciju, neki se toliko iscrpljuju od potrage da zaspu na najčudnijim mestima poput ulice ili šetališta. Kada hibernirate, otkucaji srca i celokupno funkcionisanje tela se usporava kao način da sačuvate energiju, što može otežati razlikovanje između hibernacije ili smrti.

U slučaju da vidite "zaspalog" ježa, pobrinite se da je na sigurnom, toplom mestu i da može biti tamo pet meseci.

Ukoliko u svom dvorištu, kući ili ulici pronađete dezorijentisanog ježa, napravite otvor na kartonskoj kutiji, ispunite je slamom i ostavite na suvom sigurnom i tihom mestu kako bi se mogao odmoriti.

Ježevi su ugrožena vrsta, potpuno su bezopasni i vrlo su važni u našem ekosistemu. Molim vas budite svesni i zaštitite ježeve, pomoć ovako krhkoj životinji ne košta ništa. Molim vas, nemojte ovo ignorisati - stoji u generičkoj poruci koja se deli na mrežama.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".