Mislim da će ova odluka definitivno poslužiti kao primer - rekla je profesorka, napadnuta tokom časa u Tehničkoj školi u Trsteniku, nakon definitivne odluke direktora ove škole o isključenju dva učenika.

- Verujem da će bar škola biti nešto mirnije i bezbednije mesto za školovanje naših đaka - dodaje za Novosti profesorka koja je 9. novembra u učionici bila žrtva fizičkog, psihičkog i digitalnog nasilja.

Osnovna želja profesorke je bila da se nasilje u školama više ne događa. U teškom incidentu gde je ona bila žrtva, učenik N.Ž.(17) joj je izmakao stolicu, usled čega je ona pala na pod, dok su I.K. (17) i M.M. (18) događaj snimali mobilnim telefonima i prenosili na društvenim mrežama.

- Samo sam pitala učenika koji mi je stao iza leđa zar misli da je pristojno tako da se ponaša - posvedočila je ona.

- Izmakao je stolicu, pala sam, a onda shvatila da se drugi učenik približio s kraja učionice i snimao. Tu je bio i treći učenik...Trebalo mi je par trenutaka da se saberem, ustanem. Sela sam na stolicu, uspela da upišem čas. Upisala sam i zabelešku da je došlo do incidenta. Kada je u ponedeljak došla inspekcija u školu, koleginica mi je ispričala da sam u elektronski dnevnik dva puta upisala čas. Zbog svega, nisam ni bila svesna...

U trenutku kad se u učionici odigravalo nasilje, sin profesorke bio je na nastavi u učionici preko puta! Celo njegovo odeljenje je vidno uznemireno zbog toga što je proživela majka njihovog dobrog druga.

- Drugovi su mu poslali snimak koji je krenuo da kruži - govori potišteno profesorka. -Vaspitavam ga da bude dobar čovek, da uči, ima poštovanja. Tako radim sa svom decom...

Iste večeri, profesorka se javila hitnoj pomoći.

- Kad su videli šta se dogodilo, svi su bili mišljenja da slučaj mora da se prijavi, javili su policiji i ona je došla u roku od pet minuta - svedoči profesorka.

Direktor Tehničke škole u Trsteniku Milan Glidžić doneo je odluku o isključenju dvojice đaka M.M. (18) i N.Ž (17), dok se I.K, dan pre sednice Veća ispisao iz škole.

Više javno tužilaštvo u Kruševcu od 23. novembra postupa po ovom predmetu,kome se priključila i oštećena.U prethodne dve nedelje o incidentu su se oglašavali Centar za socijalni rad u Trsteniku, Aktiv direktora svih škola i obrazovnih ustanova u tom gradu, brojni školski kolektivi i pojedinci.

Kolektiv Tehničke škole je nedvosmisleno pružio podršku napadnutoj koleginici, smatrajući da je ona đrtva fizičkog,psihičkog i digitalnog nasilja.Možda jedna od najvažnijih poruka podrške stigla je od Đačkog parlamenta Tehničke škole u Trsteniku, koju pohaša 635 učenika.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".