Za mnoga mesta nije precizno utvrđeno kako su dobila ime, međutim, mnoge legende se vezuju za neke gradove.

Sombor

Ne postoje istorijski podaci koji bi potkrepili ovu tvrdnju, ali se veruje da je Sombor dobio ime upravo po imanjima koje je posedovala porodica Cobor-Sent-Mihalj.

Foto: Anđela Stevanović

 

Smatra se da je ime nastalo transformacijom prezimena ove porodice jer je za slovene lakše izgovoriti - Sombor.

Kragujevac

Kragujfoča se prvi put pominje u turskom popisu 1476. godine, a čak u slobodnoj Srbiji postaje i prestonica.

Foto: Z. Knežević

 

Ime je dobio po ptici kraguj, vrsti jastreba koja se koristila u srednjem veku za lov.

Zrenjanin

Često su se menjala imena Zrenjanina kroz istoriju. Mesto je nosilo ime Bečkerek čak 6 vekova, sve do 1935. godine kada se menja ime u Petrovgrad po kralju Petru Prvom Karađorđeviću.

Foto: Vikipedija

 

Posle drugog svetskog rata dobija današnje ime po revolucionaru Žarku Zrenjaninu.

Čačak

Objašnjenje imena dolazi od Vuka Stefanovića Karadžića koji je obilazeći krajeve doznao mnoge legende ovog regiona.

 

 

- Govori se da je manastir Vavedenje gradio Sveti Sava i njegov otac Simeon. Još se pripoveda da je nekakav njihov sluga, od svakih kola, koja su vukla kamen kroz polje uz Moravu, ostavljao po jedan kamen na mestu gde je sada Čačak, pa od ovog kamenja onde zidao crkvu. Kad su ga zapitali šta radi, on odgovaraše: ''Eto, čačkam nešto'' i tako je ostalo ime Čačak. Ta crkva koja je više puta turčena i krštavana, stoji i danas i mnogo je veća i lepša od manastira ovčarskih - zapisivao je Karadžić.

Prokuplje

Sveti Prokopije je hrišćanski mučenik iz doba rimskog cara Dioklecijana.

Foto: Boris Subašić

 

Prema crkvenom predanju, mošti Svetog Prokopija su 1386. godine, pre nego što je Niš pao u turske ruke, prenete su iz niške crkve u Prokuplje, gde su sahranjene u tamošnju crkvu koja i danas nosi njegovo ime.

Priština

Ne zna se tačno kada je grad usvojio ime, ali se prvi put pominje u 13. veku.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Veruje se da je poreklo imena od bolesti ''crni prišt'', kako se tada nazivao antraks od koje je umrlo pola stanovnika i stoke iz te oblasti.

Obrenovac

Veoma bitan strateški položaj za ustanike u Drugom srpskom ustanku je bio Palež. Bitka na Paležu se završila srpskom pobedom sa minimalnim gubicima, dok su Turci gotovo zbrisani.

Foto: Arhiv Novosti

 

Želeći da iskažu zahvalnost Milošu Obrenoviću, 1859. godine su podneli zahtev da mesto ponese njegovo ime. Odobreno je 20. decembra kada se slavi i Dan Obrenovca.

Mladenovac

Prema predanju, dva veka pre krvave borbe na Kosovu Polju 1389. godine, ovde su se doselila tri brata - Mladen, Vlajko i Rajko.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Odlučili su da ostanu tu i tri mesta su dobila imena po njima. Mladenovac po Mladenu, a Vlaška i Rajkovac po Vlajku i Rajku.

Kuršumlija

Stefan Nemanja je sagradio dve zadužbine u Kuršumliji, tada Toplicama - Manastir Svetog Nikole i manastir Svete Bogorodice. Bili su prekriveni olovnim pločama koje su blještale na suncu, pa su ovom mestu nadenuli ime Bele Crkve.

Foto: A. Đorović, Gugl maps printskrin

 

Zatim dolaze Turci koji su ovo mesto nazivali Kuršumli Kilise, što u prevodu znači olovne crkve. Kasnijom transformacijom i oslobađanjem od Turaka, ovo mesto dobija današnji naziv - Kuršumlija.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".