Milan Milivojević, iz sela Dolovi u Berkovićima, najstariji Hercegovac preminuo je juče u Trebinju u 104. godini života. Milivojević, koji je rođen 1919., biće sahranjen sutra na gradskom groblju Banjevci u Trebinju.

Starac je živeo sa sinom Savom i njegovom porodicom, ali su ga, kako je rekao na proslavi 100. rođendana, pazila sva deca jednako.

- Koliko me svi lepo paze - vidite i sami, pa su mi pripremili i dve rođendanske torte, što nisam doživeo u svom veku, a proživeo sam baš ceo vek - reka je tada Milan za "Nezavisne", koji je, za stolom oko koga su se okupile četiri generacije, s unucima i praunucima duvao u rođendanske svećice - prvi put u životu.

 

 

Šaleći se da je uspeo umaći Prvom svetskom ratu, rodivši se godinu nakon njegovog završetka, deda Milan je govorio da ga ipak dva rata nisu mimoišla, Drugi svetski i Odbrambeno-otadžbinski rat, a najteže mu je bilo kada su ga zarobili Italijani u Drugom svetskom ratu i kada je s italijanske granice do kuće pešačio punih 19 dana.

Odmah po okončanju Drugog svetskog rata zaprosio je Spaseniju, s kojom je ašikovao i pre rata.

- Najlepše trenutke sam i doživeo tada, kada su mi se počela rađati deca i kad sam imao najslađi život. Kako su se oni rađali, ja sam se osećao jači, zadovoljniji i moćniji, tri sina i tri moje uzdanice - moje kćeri, moje mezimice - govorio je tako ponosni starina.

Bio je, 66 godina u braku sa suprugom Spasenijom, živeći težačkim životom i uvek u velikoj zajednici, ali poštujući jedno drugo i ostale ukućane. To deda Milan smatra i receptom za dugovečnost jer, kako dodaje, nije zaludna narodna poslovica "Strpljen - spasen".

- To je deo recepta za dugovečnost, mada ja već 40 godina uzimam med, limun i beli luk, što me drži zdravim i otpornim, a ima tu i genetike, jer su svi moji muški preci dugo živeli - govorio je tada deka Milan za "Nezavisne".

Milivojevići i uopšte Berkovićani imaju i genetske predispozicije za dugovečnost jer su u ovom kraju uobičajeni stogodišnjaci. Među njima je bio i Sava Bjelica iz sela Meče, koji je umro sa 106. godina, a sličnu životnu dob i pored teškog težačkog života imali su i preci dede Milana.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".