Odvojite ih od ostalog voća

Osim ako nisu u voćnoj salati ili smutiju, banane se ne slažu dobro sa drugim voćem! Najveći krivci za prerano sazrevanje banana su avokado, breskve, paradajz, jabuke i smokve. Dakle, banane drži u posebnoj posudi!

Čuvajte zrele banane u frižideru

Hladnije temperature takođe usporavaju hemijsko zrenje. Kad banane sazru, stavite ih u frižider. U redu je ako kora postane smeđa ili čak crna, promena boje dolazi od pigmenta u kori i ne utiče na voće i njegov ukus i teksturu.

Foto: Profimedia

 

Ako su banane oguljene, prelijte ih sokom citrusa

Kao i kriškama jabuka, dodavanje soka limuna ili limete oguljenim bananama može da pomogne u očuvanju njihove svežine. U osnovi, citrusi usporavaju proces oksidacije. Takođe, možete da koristite sok od narandže od limete ili sok od ananasa. Ako ste bananu već naseckali, prelijte je kašičicom ili dve limunovog soka.

Foto: Profimedia

 

Zamrznite ih

Ako planirate da banane držate napolju duže od nekoliko dana, možete da ih stavite u zamrzivač umesto u frižider. Smrznute banane traju najmanje 30 dana, a mogu da se jednostavno odmrznu na sobnoj temperaturi. Komadići smrznute banane takođe su savršeni za smutije. Obavezno koristite kesice za zamrzavanje. Možete da zamrznete i neoguljene banane, međutim, u tom slučaju kora banane će vrlo verovatno potpuno da pocrni.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

(Blic žena)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".