1 - PET

Nalazi se u većini flaša za vodu i nekim drugim pakovanjima. Predviđena je za jednokratnu upotrebu, a ako se koristi ponovo, može doći do razgradnje, može doći do razvoja bakterija i ispuštanja kancerogenih supstanci.

2 - HDPE

Koristi se za proizvodnju flaša za mleko, za ulje, za neke igračke i kese. Smatra se među najsigurnijim oblicima plastike.

3 - PVC

Koristi se za proizvodnju flaša za ulje, za dečje igračke i za omote raznih proizvoda. PVC je sinonim za otrovnu plastiku zbog toga što može da ispušta razne toksine.

4 - LDPE

Koristi se u najlonu za obmotavanje i u raznim kesama, kao i u kesama za pakovanje hleba. Smatra se manje toksičnom od ostale plastike i relativno sigurne za upotrebu.

5 - PP

Koristi se za jednokratne pelene, za čepove za boce, za pakovanja za jogurt, margarin, kao i plastične kutije na primer za užinu i smatraju se bezbednim za upotrebu.

6 - Polistiren

Koristi se u izradi čaša za jednokratnu upotrebu, kao i za pakovanja za hranu za poneti i pakovanja za jaja. Polistireni mogu da otpuštaju stirene, koji su potencijalno kancerogeni za ljude. Trebalo bi da se izbegavaju.

7 - Ostalo

Glavna briga kod ovih plastika je potencijal ispuštanja hemijskih supstanci kod prehrambenih proizvoda i napitaka. Jedna od njih je BPA, Bisfenol A, koji je inače poznat po poremećaju rada endokrinog sistema.

Od njega se prave bočice za bebe, boce za hlađenje vode i pakovanja za hranu, prenosi "Informer".

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".