Veruje se da je božićni post uveden još u 4. veku, a puno trajanje od 40 dana dobio je u 12. veku. Stručnjaci objašnjavaju da post ne podrazumeva jednoličnu dijetu ili gladovanje, već uravnoteženu ishranu namirnicama biljnog porekla. U toku celog božićnog posta ne jede se meso, beli mrs (mleko i mlečni proizvodi) i jaja. U poslednjoj nedelji božićnog posta se posti strože, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti na vodi. Na Badnji dan se ne upotrebljavaju ni ulje ni vino, već se obavezno posti na vodi. Ne treba zaboraviti da crkva ističe da tokom posta ne treba da umrtvljujemo svoje telo, nego svoje strasti. Post ne znači da se samo uzdržavamo od mrsne hrane već pre svega od loših misli, želja i dela.

Teolog Miloš Stojković objašnjava da je važno da, pored posta hranom, postimo i delima, jer samo ako "postimo i delima post postaje onaj pravi i sveobuhvatni."

Foto: D. Dozet, SPC

 

- Uzalud je da postimo hranom, a da, na primer, ne razgovaramo sa svojim bližnjima, rođacima, prijateljima, jer je i sam Bog koji se rađa, čije rođenje čekamo tokom posta, kazao da ko ne voli čoveka, ne može voleti ni Boga. Važno je da vernici znaju da nam je uzalud da postimo čitav post hranom, a ne mirimo se i ne menjamo sebe iznutra. S druge strane, post je ustanovljen da bi tokom trajanja istog mislili više na svoju dušu - naveo je Stojković.

Dodao je da božićni post spada u nešto lakše i da nije rigorozan toliko kao vaskršnji:

Foto: D. Jelen

 

- Dozvoljeno je tokom posta konzumirati alkohol. Niko nema pravo da ulazi u svetu tajnu braka, što znači da nemamo pravo da grehom smatramo telesne odnose bračnih drugova, jer su oni na dan venčanja postali jedna duša. Prema tome, to nije greh. Ono što možemo da kažemo jeste da se mogu suzdržavati od telesnih odnosa u postu, ali nikako se ne može smatrati grehom ako ipak ne mogu da se suzdrže.

S druge strane, verski analitičar Draško Đenović smatra da bi idealno bilo da se vernici tokom posta odreknu alkohola i cigareta.

- Seksualni odnosi nisu zabranjeni, pojedini kažu da se treba uzdržavati. Suština posta nije u suzdržavanju od hrane, kao što većina ljudi misli, nije post dijeta. Suština je da prosvetlimo naše misli. Ništa nećemo dobiti time ako samo promenimo ishranu, nije suština odreći se samo mesa već i nekih dela, recimo interneta, serija... DŽabe vam post ako kod kuće bijete ženu i decu!

(Kurir)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".