Nenad Batočanin, zamenik načelnika Prve uprave saveznog MUP-a (Obezbeđenje objekata i lica) i Željko Škrba, biznismen i dizač tegova iz Bosne, dobro poznat organima gonjenja, sedeli su u službenom "pežou 306" sa belim tablicama u vlasništvu SMUP-a 26. novembra 2002. godine, oko 21.15, ispred zgrade u Ulici LJutice Bogdana 8. Krenuli su bili sa termina malog fudbala, sa stadiona Partizana, uzbrdo ka Dedinju.

Po nekim indicijama, vozilo je ili stajalo ili se kretalo jako sporo u trenutku kada ga je sustigao sivi ili beli "audi", model 6 ili 8, iz koga je više počinilaca otvorilo vatru iz automatskih pušaka "kalašnjikov". Navodno je izbrojano -– na "pežou" i na zidu kuće broj 8 - više od 60 hitaca. Neke procene kažu da je pucano iz tri puške, jer je događaj trajao prekratko da bi se menjali šaržeri.

"Audi" se zatim udaljio uz Ulicu LJutice Bogdana. Batočanin i Škrba preminuli su na mestu. Obojica su bili naoružani, ali nisu stigli da reaguju usled iznenadnog napada. To dvostruko ubistvo uzburkalo je javnost.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović odmah sutradan izjavio je da je to osveta mafije zbog briljantnog uspeha njegove policije u slučaju ubistva general-majora policije Boška Buhe.

Zoran Živković, savezni ministar unutrašnjih poslova i Batočaninov starešina, saopštio je da mu je Batočanin nekoliko dana pred ubistvo, samoinicijativno rekao da sa Škrbom igra mali fudbal, da Škrba prolazi kroz evidenciju po više veoma nezgodnih osnova, uključujući tu i mogućnost da poznaje Željka Maksimovića Maku, za kojim je raspisana potraga zbog sumnje da je umešan u ubistvo Boška Buhe. Kako je Živković naveo, Batočanin mu je rekao da kao ministar to treba da zna, da sa Škrbom samo igra fudbal. Živković je doda da je savetovao Batočanina da više ne igra fudbal sa takvom osobom.

Zašto ga Nenad Batočanin nije poslušao? To bi, kažu neki policajci, mogao da bude ključ cele priče.

Foto: N. Fifić

 

Željko Škrba, bosanski Srbin sa zanimljivom prošlošću, bio je, između ostalog, i šampion u dizanju tegova, kao i dobar kondicioni trener mnogima, uključujući i pevača Zdravka Čolića. Osim toga, rekao je tadašnji izvor "Vremena", Škrba je imao određenu ulogu u skrivanju Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kao i da je ta uloga bila finansijsko-logističke prirode.

Napad kada je ubijen nije bio prvi na Škrbu, jer je prethodno bio povređen u ekspoloziji automobila, a jednom je i pucano na njega u Sarajevu.

On je takođe bio dovođen u vezu i sa ubijenim kumom Željka Maksimovića Make, iz čega se posle rodila prilično nategnuta teorija o "osveti" Maksimovićevog ganga državi, a zbog hapšenja Nikole Maljkovića i ekipe.

Foto: N. Fifić

 

Nenad Batočanin bio je uspešan karatista, važio je za vrednog i pametnog, a završio je Fakultet bezbednosti u Skoplju, jedinu takvu visokoškolsku ustanovu u SFRJ. NJegovi prijatelji i poznanici opisivali su ga kao skromnog, poštenog i korektnog, izvrsnog policijskog profesionalca.

Batočanina je, kao zaposleni u MUP, jedno vreme radio i u obezbeđenju Slobodana Miloševića, ali je odatle udaljen i marginalizovan 1998, navodno zato što ga "Mira nije volela".

Posle petooktobarskog prevrata pozvan je u savezni MUP, gde se bavio obezbeđenjem lica i objekata; ubrzo je napredovao do zamenika načelnika uprave.

Foto: N. Fifić

 

Ubice Batočanina i Škrbe nikad nisu identifikovane.

(Rudar 7)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".