Malo je poznato da je Žoze Murinjo svoju trenersku karijeru započeo u Benfici, klubu iz velike trojke Portugalije. U septembru 2000. godine je izabran za trenera ovog klupa posle samo 4 kola Primere. Doneo je pobedu protiv rivala Sportinga od 3-0, ali to nije bilo dovoljno. Promena na vrhu kluba je dovela do toga da posle samo 9 mečva napusti klub.

Nastavio je u Uniji de Leiri, timu koji se za vreme njegovog mandata borio za visoke pozicije. Čak su završili jedan poen ispred Porta, jedan poen iza Benfike, a samo šest poena daleko od prvog na tabeli. Završili su kao četvrti. Manjak finansija je Murinju doneo mnogo toga - počeo je da razmišlja o talentima iz slabijih liga koji mogu doprineti klubu. Ovo znanje je poneo u svoj novi klub - Porto.

Put do zvezda

Foto: Tanjug/AP

 

Najavio je velike stvari iako klub nije bio na zavidnom nivou. Smatra se da je ovo jedan od najgorih perioda portugalskog giganta.

- Siguran sam da ćemo naredne godine biti šampioni. Počela je velika reforma Porta. Nije imao prevelike inovacije taktički, ali se uneo previše u smislu treninga - svaka vežba je do sitnih detalja dizajnirana od strane ''Posebnog''. Najveća inovacija je bila u transfer pristupu.

Porto nije imao novca, morao je da proda neke igrače kako bi mogao klub da dovede neke nove talente. Prodat je Andrade u Deportivo za 13 miliona i Paredes u Ređinu za nešto manje od 5 miliona. Zaključio je odlazeće transfere pozajmicom Uga Ibare u Boku za 400 hiljada evra.

Foto: MV

 

Za ovaj novac je doveo Nuna Espirita Santa za 3 miliona i Jankauskasa za 2,4 miliona. Ova dva transfera su bila značajna, ali su mnogo značajniji transferi iz slabijih portugalskih klubova. Paulo i Marko Fereira su iz Setubala došli za 3,1 milion. Pešoto iz Belenensesa je potpisao za milion. Derlej, Tijago i Nuno Valente za 1,2 miliona iz njegove Leire. Za 0 evra je dobio Maniša koji je oteran iz Benfike, Koštu, bivšeg kapitena Porta i Pedra Emanuela iz Boavište, iako je prethodno vodio tim do titule. Potrošeno je samo 6.8 miliona evra.

Te godine su osvojili ligu, ali pored toga su podigli i trofej Kupa UEFA, tada drugog najprestižnijeg evropskog takmičenja. Derlej je bio najbolji strelac lige, dok je Deko, igrač koga je Murinjo zatekao u Portu, bio najbolji asistent lige. Mnogi su hteli da unovče ovaj uspeh svog kluba i da pređu negde dalje, međutim, Murinjo ih je ubeđivao da veruju u njega i u klub i da velike stvari tek slede.

Nisu svi delili ovo mišljenje, pa je Poštiga otišao u Totenhem za 9 miliona evra, a Kapušo u Rendžers za 1 milion. Nastavio je sa svojom transfer politikom i doveo je Masiela iz Leire za 1,5 miliona evra, Pedra Mendeša i Bosingvu iz Boavište i ''kockao'' se sa Karlosom Albertom koji je ličio na ''budućeg Ronaldinja'' za 2,5 miliona evra. Jedan od povratnika je bio i Beni MekKarti iz Selte Vigo. 

Foto: N. Paraušić

 

Počelo je remijem protiv Mateusovog Partizana i poraza od Reala iz Madrida - popularnih ''Los Galaktikosa''. Bili su poslednji u grupi, a onda je usledio preporod. U svim takmičenjima su vezali 34 mečeva bez poraza. Susreo se sa Fergusonovim Mančesterom koji su pobedili ukupnim rezultatom 3-2, zatim Lion rezultatom 4-2, pa Deportivo koji je poklekao i izbačen je rezultatom 1-0.

Finale sa Monakom je bilo u znaku Murinja kakvog znamo. Davali su šanse Monaku i nadu, međutim u kontranapadima su ih potpuno demolirali - pobedivši rezultatom 3-0.

Kasniji uspesi

Foto: N. Paraušić

 

Murinjo je svakako postao ''Posebni'', menadžer koji je uspeo da osvoji Premijer ligu tri puta sa Čelsijem, Seriju A dva puta sa Interom, La Ligu jednom sa Real Madridom. Osovjio je Ligu Šampiona, Kup UEFA (ali i kasniju Evropa Ligu), a i treće po značaju takmičenje Kup Konferencija.

Nuno Espirito Santo je postao legenda Porta, ali i visokoprofilni menadžer. Paulo Fereira, Rikardo Karvaljo i Bosingva su prešli u Čelsi za 20, 30 i 21 milion. Sva trojica su opet digli trofej Lige šampiona. Deko je prešao u Barselonu i bio je 2. u glasanju za Zlatnu loptu. Nuno Valente je prešao u Premijer ligu sa 30 godina. Baija se smatra najboljim Portugalskim golmanom ikad. Pedro Emanuel je postao kapiten Porta posle Baije, a Košta se posle dve godine penzionisao u Belgiji, a smatra se jednim od najboljih kapitena koje je Porto imao. Maniš je skroz okrenuo karijeru, a zaigrao je za Čelsi, Atletiko Madrid i Inter. Koštinja je u 30. okrenuo svoju karijeru na pravi put i zaigrao za Atletiko Madrid sa Koštinjom.

Derlej i Beni MekKarti su imali problema sa povredama i nikada nisu dostigli svoj puni potencijal. Karlos Alberto se vratio u Brazil, a kasnije je objasnio da se kaje zbog ovog poteza jer nikada nije dostigao svoj vrhunac. Porto je zaradio 130 miliona od prodaje igrača, a nisu potrošili više od 10 miliona godišnje.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".