Kineski predsednik Si Đinping rekao je lideru Severne Koreje Kim DŽong Unu da je Peking voljan za saradnju sa Pjongjangom na svetskom miru, prenose severnokorejski mediji. Ova Sijeva poruka dolazi nekoliko dana nakon što je Severna Koreja ispalila interkontinentalnu balističku raketu izjavljujući da će se sopstvenim nuklearnim oružjem suočiti sa onim što vidi kao američku nuklearnu pretnju. 

Severna Koreja je izvela seriju lansiranja proteklih nedelja te su porasli strahovi da se priprema sedmo nuklearno testiranje, inače prvo od 2017. godine. 

Si je u poruci Kimu rekao da je Penking spreman za saradnju na "miru,  stabilnosti, razvoju i napretku regije i sveta, objavila je službena severnokorejska novinska agencija KCNA, prenosi hrvatski Indeks.

Foto: AP

 

Kineski predsednik smatra da je saradnja potrebna jer se promene u svetu, vremenu i istoriji odvijaju na do sada neviđene načine, prenosi KCNA navodeći poruku za koju kažu da je primljena kao odgovor na Kimove čestitke nakon što je Siju prošlog meseca dodeljen treći mandat. 

Pre nekoliko dana susreli se Si i Bajden

Nekoliko dana pre severnokorejskog lansiranja ICBM-a, Si se sastao sa američkim predsednikom DŽo Bajdenom na marginama samita G7 na Baliju. Bajden je izrazio uverenost da Peking ne želi dalju eskalaciju Pjongjanga. Zvanični Vašington poručuje kako želi da Kina, najvažniji saveznik Severne Koreje, iskoristi svoj uticaj kako bi obuzdala ovu azijsku zemlju. 

Čini se da je projektil lansiran 18. novembra bio najnoviji severnokorejski ICBM s potencijalnim dometom do američkog kopna. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održao je otvoreni sastanak zbog lansiranja, na kojem su SAD, Britanija, Francuska i Indija, među ostalih 14 država, "snažno osudili" postupke Pjongjanga.

Foto: Tanjug/AP

 

Međutim, neimenovani zapadni diplomata rekao je za AFP da su Kina i Rusija izabrale da ne stanu iza zajedničke izjave u ponedeljak. Ranije ovog meseca SAD su optužile Peking i Moskvu da štite Pjongjang od daljeg kažnjavanja.

Podsetimo, u maju ove godine Kina i Rusija su stavile veto na napore, koje su predvodile SAD, za strože sankcije Severnoj Koreji zbog ranijih lansiranja. Pjongjang je već pod višestrukim sankcijama zbog svojih nuklearnih i programa balističkih projektila, a Kina čini više od 90 posto bilateralne trgovine te zemlje.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".