Kako biste ispoštovali veliki Božićni post i pričestili se 7. januara, ovih pravila treba da se pridržavate.

U toku celog ovog posta ne jedemo meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka koji se poste „na vodi“.

Riba se jede svake subote i nedelje kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak. Poslednja nedelja Božićnog posta posti se strože, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti „na vodi“.

Foto: T. Valić

 

Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti „na vodi“.

Prema pravilima posta i po rečima Svetog Jovana Zlatoustog, telesni post ne treba koristiti ako nije povezan sa postom duhovnim.

"Nemojte mi reći: "Toliko sam dana postio, nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vino, išao sam u gruboj odeći. Recite nam da li ste od ljute osobe postali tihi, od žestoke postali nežni. Ako si u sebi pun zlobe, zašto si mučio svoje telo", reči Jovana Zlatoustog prenose se u crkvenim knjigama.

Foto: D. Jelen

 

U Svetom pismu je zapisano "voli bližnjega svoga kao samoga sebe", što znači da je čovek čoveku brat i da treba da budemo tolerantni, da poštujemo i pomažemo drugima, a to možemo samo ako nismo ljuti i sebični.

"Ne treba da mučimo telo postom ako ćemo da se ljutimo, ako ćemo da se svađamo i da želimo zlo bližnjem. U postu se treba pokajati, ispovediti, razmisliti, olakšati dušu i očistiti se. Treba praštati i postupati čista srca", pripovedaju sveštenici.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".