Neimenovana turistkinja izvižda je i polivena vodom nakon što se 20. novembra popela na zaštićeni spomenik Maja, poznat kao "El Kastiljo" ili Kukulkanova piramida, na arheološkom nalazištu Čičen-Ica ​​u Jukatanu u Meksiku.

I pored vidno naznačenih zabrana da se penje i boravi na kulturno-istorijskom lokalitetu, turistkinja se iz nekog razloga oglušila o njih i popela na hram.

Društvene mreže preplavili su video snimci koji prikazuju turistkinju u jarkocrvenim pantalonama kako se penje na vrh drevnog majanskog svetilišta. Na povike lokalnih stanovnika koji su se nalazili ispred hrama, ona je počela da igra, što su lokalci doživeli kao posebnu provokaciju.

 

 

Kada se spustila do šetališta sačekala je ljuta gomila koja je zasula uzvicima i fizičkim napadima. Nakon svojevrsnog linča koji je doživela, ubrzo ju je privela i likalna policija.

Penjanje na piramidu zabranjeno je od 2008. godine zbog zabrinutosti za bezbednost ljudi ali i očuvanje same građevine. Kongres Sjedinjenih Meksičkih Država odredio je visoke kazne za dela neposlušnosti po Federalnom zakonu o spomenicima i arheološkim, umetničkim i istorijskim oblastima. 

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".