Svet je u istoriji video razne fudbalske talente, ali jako se malo njih može meriti sa statusom koji je Diego Maradona postigao tokom svoje 21-godišnje karijere. Zlatni dečak (El Pibe de Oro) bio je argentinska legenda zaslužna za uvođenje boemskog pristupa fudbalu, piše First Post povodom druge godišnjice Maradonine smrti.

Bezbrižan stav najavio je novu eru modernog fudbala. Od podizanja drugog naslova svetskog prvaka za Argentinu 1986. do umešanosti u kontroverze povezane s drogom, Maradonin život bio je ''ludački''. Pre tačno dve godine, 25. novembra 2020., planeta je izgubila legendu s čarobnim stopalima.

Tokom svoje slavne karijere, El 10 je mučio mnoge defanzivce širom sveta svojim izvanrednim dodirima i spektakularnim driblinzima. Maradona je odigrao 91 utakmicu za Argentinu i postigao 34 gola. Imao je i blistavu klupsku karijeru te je upisao 259 golova u 490 nastupa.

Ovo su njegovi najbolji golovi:

Ovaj gol, koji je u Italiji opisan kao "božanstven slobodan udarac", pokrenuo je slavnu priču o Maradoninom usponu do najboljeg igrača u istoriji Napolija. Stigao je u velikoj utakmici protiv Juventusa s Mišelom Platinijem 1985.

Maradona je postigao 115 golova za Napoli, ali malo ih se može meriti s ovim neverovatnim lobom koji je pomogao njegovoj ekipi da razbije italijanskog prvaka Veronu 5:0. Čim je ugledao golmana izvan linije, raspalio je prema golu, a lopta je pogodila suprotni gornji ugao i ušla u mrežu.

I verovatno njegov najpoznatiji gol, s njim je ušao u večnost. U Meksiku na SP 1986. godine dao je Englezima gol rukom, po kojoj je kasnije postao poznat kao ''božija ruka''.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".