Dejvid Bord je u engleskom selu u blizini Tornkomba, na jugozapadu zemlje, naišao na srednjovekovni dijamantski prsten u "skoro savršenom stanju". Prsten će krajem novembra, biti stavljen na aukcijsku prodaju, i očekuje se da će dostići cenu između 35.500 i 47.300 dolara.

Dejvid Bord (69), pronašao je prsten nakon neuspelih pokušaja da otkrije nešto vredno. Još osamdesetih godina prošlog veka je pretražio lokalne plaže, ali nije pronašao ništa značajno, navodi se u saopštenju aukcijske kuće Nunans.

Bord je pronađeni prsten nazvao "nečim što se dešava jednom u životu".

- Verovatno nikada neće postojati još jedan sličan njemu. Tada je svaki prsten bio individualan i jedinstven, a ne masovno proizveden kao danas. To je zapanjujuće - izjavio je Bord.

Bord se ponovo bavio detekcijom metala 2019. Tokom drugog dana terenske potrage, skoro je odustao kada je dobio signal na svom detektoru metala pored pešačke staze. U početku je to što ga je alarmiralo - izgledalo kao smotuljak folije, ali je Bord ubrzo shvatio da je u pitanju zlatni prsten.

Kada ga je iskopao, bio je sav u blatu, a Bord je rekao da je mislio da je to samo "parče nekog starog metala" i gurnuo ga u džep.

- Kada sam stigao kući i isprao to, shvatili smo da je mnogo bolje nego što smo mislili - objasnio je on.

 

 

Prsten je u "skoro savršenom stanju", rekao je u saopštenju Najdžel Mils, konsultant za kovanice i antikvitete u Nunansu.

Obruč prstena napravljen je od dve isprepletene zlatne trake koje simbolizuju bračnu zajednicu i dijamant. Unutar obruča je srednjovekovni francuski natpis koji glasi "Ieo vos tien foi tenes le moi", što se prevodi kao "Ja držim tvoju veru, držim moju", navode iz aukcijske kuće.

Zbog lokacije nalaza i kvaliteta prstena, stručnjaci su pretpostavili da je u pitanju burma DŽoan Bruk, koju joj je poklonio njen suprug Tomas Bruk. NJihov brak 1388. doneo je veliko bogatstvo porodici Bruk, navodi se u saopštenju, pošto je DŽoan bila udovica Roberta Čedara, bogatog trgovca tkaninama i gradonačelnika Bristola u dva mandata - grada u zapadnoj Engleskoj.

Bilo je to u vreme kada su srednjovekovni pojmovi o viteštvu i dvorskoj ljubavi bili u zenitu, a to je upravo koncept koji ovaj prsten odražava, rekli su iz Nunansa.

Sada poznat kao srednjovekovni dijamantski prsten Lejdi Bruk, predmet će biti na aukciji 29. novembra.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

(RTS)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".