To je s jedne strane znak uspeha policije i carine, ali predstavlja i izazov. Što se droga duže drži u skladištu čekajući uništenje, to je veći rizik da će narko bande pokušati da ih vrate nazad koristeći silu ako je potrebno, navodi VRT.

Droga koju zapleni policija i carina uništava se u posebno licenciranim spalionicama. Nije javno poznato koliko takvih spalionica ima u Belgiji, niti gde se one nalaze.

Taj potez smišljen je da bi se sprečili kriminalci u pokušaju da pronađu drogu na nekom od mesta za spaljivanje. 

Savezni ministar pravde Vinsent van Kuikenborn rekao je za VRT njuz da se zaplenjena droga pomno prati

"Skladištenje zaplenjenih serija kokaina je u nadležnosti carinske službe. Ove serije, naravno, pomno prate policija, carina i druge službe. Oni čine sve što je potrebno da ograniče bezbednosni rizik. Međutim, došlo je do uskog grla jer je bilo toliko zaplena, a takođe i zato što je samo jedna spalionica bila u upotrebi. Štaviše, ne možete spaliti ove serije na veliko, u jednom potezu, u velikim količinama jer bi to izazvalo probleme sa filterima u postrojenju za spaljivanje", navodi Van Kuikenborn.

Prema njegovim rečima, pronađeni su dodatni kapaciteti za spaljivanje, ali to je još nedovoljno.

Razgovarali su, dodaje, i sa Zuhal Demir, ministarkom za zaštitu životne sredine koja je odgovorna za spalionice i da razgovori teku u dobrom pravcu. 

Kabinet ministarke Demir navodi da je tek u četvrtak obaveštena o problemu i da je odmah pozvala Flamansku javnu agenciju za otpad OVAM. OVAM saopštava da će sada tražiti dodatne kapacitete za spaljivanje.

(RTS)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".