Praznik Mratindan je u crkvenom kalendaru upisan crnim slovima kao: Sveti kralj Stefan Dečanski - Mratindan. Mratindan je dan svetog Martina kojeg su Srbi slavili na isti dan dok su bili po starijem kalendaru, koji je sačuvan i slavljen u rimskoj crkvi na isti datum, po julijanskom. Identična poklapanja su i u vezi Svetog Vida 15. juna ili Miholjdana. Miholjdan nema veze sa Sv. Kirijakom Otšelnikom nego sa Mihailom.

Kralj Stefan Dečanski bio je oslepljen kao mlad i pet godina proveo je kao zatočenik u Carigradu, zadivljujući svojom mudrošću i krotkošću. Kako uči pravoslavlje, kada se navršilo pet godina tamnovanja, javio mu se sveti Nikola i vratio mu vid.

Zato je današnji praznik zavetni dan za sve koji boluju od očnih bolesti.

U znah zahvalnosti, sveti Stefan podigao je hram Visoki Dečani, ispod Prokletija kod Peći, u kojem počivaju njegove svete mošti.

Nekada se na ovaj dan u narodu proslavljao Sveti Martin. Crkvenom odlukom na ovaj dan premeštena je slava posvećena srpskom kralju.

Narod ga je po Svetom Martinu koji se ranije proslavljao istog dana prozvao narodskom varijacijom - Mrata.

Otkud baš "Mrata"?

U vreme postojanja jedinstvene hrišćanske crkve i jednog (julijanskog) kalendara na današnji dan slavio se praznik Sv. Martina. Ovaj svetac je u zemaljskom  životu bio vojnik kojem se zbog svoje humanosti javio u san Gospod Isus Hrist, zbog čega je on napustio vojnu službu i krstio se. Ubrzo zatim se zamonašio. Bio je episkog grada Tura u dašanjoj Nemačkog i vodio je veliku borbu sa paganima i arijanskim jereticima. Preminuo je 397 godine.

Foto: Vikipedija

 

 

U skoro svim našim krajevima danas se obeležavaju krsne i zavetne slave. Mnogi su i kršteni njegovim imenom.

Narodna verovanja na ovaj dan

U narodu postoji izreka "sveti Mrata, sneg na vrata", kojom se označava početak hladnog i snežnog perioda godine.

Veruje se da vreme na Mratindan označava i kakva će biti nadolazeća zima. Ako je dan maglovit zima će biti promenljiva, a ako je vedar i sunčan, biće mraza.

Takođe, prema verovanju Mrata u ove dane saziva sve vukove i određuje im gde će i koliko ovaca pojesti. On gleda koliko ko radi, a onda veća s vukovima i usmeri ih čije ovce da podave.

Veruje se da domaćin koji je grešan i ne poštuje Svetog Mratu ove godine u torovima može da očekuje gladnog vuka.

Crkvenom odlukom na ovaj dan premeštena je slava posvećena srpskom kralju. Zavetni je dan svih koji boluju od očnih bolesti. Smatra se i zaštitnikom vukova. U narodu se i danas čuje izreka: "Sveti Mrata, sneg na vrata", kojom je označen početak hladnog i snežnog perioda godine.

Prema verovanjima u pojedinim delovima Srbije, ako na današnji dan domaćin prihvati kućne poslove na sebe, ukućanima će krenuti nabolje, ali ako se ponaša razmaženo i negoduje, godina će biti loša.

 

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".