NJeno ime je Mihriban Alijeva i ona je prva dama Azerbejdžana koja gde god da se pojavi postaje medijska tema broj 1, jer osim po lepoti ističe se i po eleganciji.

Šta znači njeno ime Mihriban?

Mihriban je žensko ime turskog porekla i znači milostiva prijateljica.

Izuzetno je obrazovana, a kako kažu podaci koje je moguće naći na internetu, za supruga se udala sa samo 17 godina. Završila je medicinu - diplomirala na fakultetu u Azerbejdžanu kao izuzetna studentkinja, a potom se doškolovala na Medicinskoj akademiji Sečenov u Moskvi gde je diplomirala 1988. godine.

 

https://www.instagram.com/p/CkxzAKUK4vY/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Doktorirala je 2005, a prethodno je radila na Moskovskom institutu za očne bolesti Ruske akademije medicinskih nauka. Ona je istovremeno i ambasadorka dobre volje Uneska, bavi se humanitarnim radom.

Krasi je, kako kažu, spoj evropske i azijske lepote.

Uz supruga je ušla u politiku, a vrši i dužnost potpredsednice Republike. Bila je i narodna poslanica.

Stil prve dame je, kako je pisano u medijima širom sveta, izuzetan - klasična elegancija, a ona o tome jako vodi računa.

Iako njena linija to ne govori, ona je majka troje dece - dve ćerke i sina. Lejlu uređuje poznati modni časopis, Azra je filmski režiser. Sin se zove Hejdar.

 

https://www.instagram.com/p/ChxQxYFq41d/?utm_source=ig_web_copy_link

 

NJena deca su već odrasla pa je tako najstarija naslednica već razvedena. Bila je udata za poznatog rusko-azerbejdžanskog pevača s kojim ima blizance, sinove Alija i Mikaila.

Ko je njen suprug, predsednik Ilham Alijev?

Ilham Alijev je rođen 24. decembra 1961. u Bakuu, kao sin zamenik načelnika odeljenja KGB-a u Bakuu Hejdara Alijeva, koji je zatim postao sekretar CK Komunističke partije SSR Azerbejdžana. Ilham Alijev je 1977. maturirao. Završivši srednje obrazovanje Ilham je upisao studije na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose (MGIMO).

 

https://www.instagram.com/p/Cj501-mqkBv/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Postdiplomske studije je upisao nakon diplomiranja 1982. Iste godine, na poziv Jurija Andropova, porodica Alijev se preselila u Moskvu. Magistrirao je istorijske nauke, i ostaje na institutu kao predavač. Kasnije je postao počasni doktor nauka na brojnim univerzitetima. Predsednik je postao 15. oktobra 2003. godine.

(Kurir)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".