- General Kolin L. Pauel, bivši američki državni sekretar i predsedavajući Združenog generalštaba umro je jutros usled komplikacija kovida-19 - navela je porodica na "Fejsbuku".

Foto: Tanjug/AP

 

- Izgubili smo izvanrednog i voljenog supruga, oca, dedu i velikog Amerikanca - istakla je porodica, dodajući da je Pauel bio potpuno vakcinisan.

General Pauel bio je 65. američki državni sekretar, od januara 2001-januara 2005, u administraciji DŽordža Buša. Postao je četvrti najviši ne-belac u istoriji vladinih službi i prvi Afroamerikanac u izvršnoj vlasti, a pre toga je bio najviši Afroamerikanac u vojsci SAD. Kao general Vojske SAD, Pauel je takođe služio kao savetnik za nacionalnu bezbednost (1987—1989) i načelnik združenog generalštaba (1989—1993).

CNN navodi da je Pauel bio istaknuti profesionalni vojnik koji je od borbenih dužnosti u Vijetnamu postao prvi crni nacionalni bezbednosni savetnik tokom kraja predsedništva Ronalda Regana, te najmlađi i prvi afroamerički predsednik Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD pod Bušom.

U vreme kad je Pauel bio na čelu Združenog generalštaba, usledila je intervencija u Bosni.

NJegova nacionalna popularnost porasla je nakon pobede koalicije na čelu sa SAD u Zalivskom ratu, a neko vreme sredinom devedesetih smatrao se vodećim pretendentom za prvog crnog predsednika Amerike.

Ali, njegova reputacija je uprljana nakon što je, kao Bušov državni sekretar gurao lažne obaveštajne podatke pred Ujedinjene nacije da zagovara rat u Iraku, što je kasnije nazvao "mrljom" u svom dosijeu, preneo je CNN.

(Blic)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".