Crnogorska vlada će ispitati čija je odgovornost to što most na potoku Širalija nije bio zatvoren za saobraćaj u nedelju 20. novembra, uprkos tome što je usled nevremena deo puta bio neprohodan, a taj prelaz duboko pod vodom. Upravo na tom mostu je auto sleteo u potok, a život je izgubilo troje ljudi - Aleksandra Koruga i njeni sinovi.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), pod čijim patronatom je i Direktorat za zaštitu i spašavanje, nisu odgovorili da li će i oni tražiti da se utvrdi ko je kriv što kritične tačke, poput malog mosta preko potoka u Rogamima, nisu bile adekvatno obezbeđene uprkos upozorenju nadležnih.

Pozivajući se na informacije Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, iz Direktorata su 18. novembra saopštili da se “u predstojećim danima očekuju nepovoljne vremenske prilike”, zbog čega su sve učesnike u sistemu zaštite i spašavanja pozvali da podignu nivo operativne spremnosti.

- Kako su zbog nepovoljne meteorološke situacije mogući određeni problemi na terenu, naročito u centralnim i južnim predelima, Direktorat apeluje na građane i lokalne komunalne službe da svoje aktivnosti prilagode navedenoj situaciji - naveli su tada.

Foto: Fejsbuk printskrin/Gojko Koruga

 

Ipak, most preko Širalije nije bio zatvoren za saobraćaj.

Tog jutra, nešto posle pet sati, bujica je u vodu odnela automobil za čijim volanom je bio muškarac koji je isplivao i spasao se. Dva sata kasnije Širalija je bila kobna za tročlanu porodicu Koruga.

Aleksandra Koruga (43) i njeni sinovi Nemanja (19) i tri godine mlađi M. K. nisu uspeli da se spasu iz nabujalog potoka u koji je bujica odnela automobil u kom su bili.

Foto: Fejsbuk printskrin/Nemanja Koruga

 

Četrdesettrogodišnjakinja je ispala iz automobila, ali se utopila. NJeno telo iz vode je izvučeno odmah nakon nesreće, a beživotna tela njenih sinova ronioci Regionalnog ronilačkog centra iz Bijele izvukli su nešto kasnije iz automobila koji je bio pod vodom.

- To je katastrofa koliko je vode palo za 24 sata. Prošao samo oko 4 sata preko mosta, dva sata kasnije voda je bila metar iznad ograde. Okrenuo sam se i vratio kući preko Zlatice. Kasnije sam čuo da su naše komšije stradale. To je užas. Ne znam je li bila slaba vidljivost zbog kiše - kazao je meštanin iz Rogama juče.

Janko, kako se i predstavio, rekao je da problem sa tom crnom tačkom traje godinama, ali da ga niko ne rešava.

- Imamo i mesnu zajednicu, ali se problemi ne rešavaju. Ovo je haos što su nam napravili. Sređivali su i proširivali put ka Pričelju, a nas su ostavili da se samo žalimo - rekao je on.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

(Vijesti)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".