Ovaj okrepljujući napitak, zahvaljujući svojim svojstvima, pomaže da se lakše razbudite i započnete dan puni energije. Ipak, ono o čemu većina ljubitelja kafe ne razmišlja jeste da li je zdravo piti kafu pre doručka?

Stručnjaci upozoravaju da posledice ove navike mogu da budu i te kako štetne po organizam koji se nije "razbudio".

Evo šta može da vam se desi ako pijete na prazan stomak:

Osećaj nelagode u stomaku

- Ispijanje kafe na prazan stomak je ozbiljan test za jedva probuđeni organizam. Kada unesete ovaj napitak u telo, želudac oslobađa kiselinu koja je neophodna da bi se ona preradila - napominju stručnjaci Klinike Mejo i dodaju da ova kiselina može da ima "agresivno" dejstvo na želudac kada ne postoji "čvrsta hrana" koju bi razložila. 

Foto: Profimedia

 

Povećava anksioznost

Da, ovo je vrlo česta pojava. Zapitajte se i sami koliko puta vam se desilo da kada ujutru popijete kafu na prazan stomak, posle sat vremena osećate neobjašnjivu nervozu. Razlog za to je jednostavan: kofein podstiče telo da podigne "štit" i uđe u "bori se ili beži" stanje. Posledice ovog stanja su lupanje srca, znojenje i anksioznost.

Najbolje vreme

Kafu je najbolje da pijete 1,5 do 2 sata nakon doručka, jer ovaj napitak agresivno deluje na želudac. Iritira zidove ovog organa i uziće da se pojačano luče velike količine enzimskih sokova.

Foto: Profimedia

 

Ako redovno pijete crni napitak na prazan stomak, usporićete varenje, ističu stručnjaci. Takođe, višak kiseline proizveden u želucu može da izazove gorušicu, sindrom iritabilnog creva ili čak čireve.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

(Mondo)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".