Hirotonija izabranog Episkopa novobrdskog arhimandrita Ilariona (Lupulovića), igumana manastira Draganca kod Gnjilana, kojeg je na redovnom zasedanju održanom u Beogradu od 15. do 20. maja 2022. godine, Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve izabrao za vikara Patrijarha srpskog sa titulom Episkop novobrdski održana je danas u hramu Svetog Save.

Liturgiju je služio Patrijarh Porfirije sa arhijerejima i sveštenstvom, preneli su iz informativne službe SPS.

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

 

Rukopoloženju su prisustvovali i ministrarka zdravlja Danica Grujičić, ministar odbrane Miloš Vučević, princeza Danica Karađorđević, Anro Gujon, direktor kancelarije za KiM Petar Petković i drugi.

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

 

Budući vladika Ilarion rođen je kao Rastko Lupulović 16. oktobra 1974. godine u Beogradu, od oca Ilije i majke Danice. Osnovnu i srednju školu je pohađao u Beogradu. Godine 1991. upisuje Fakultet dramskih umetnosti – smer gluma. Pokazao je veliki umetnički talenat i u znamenitom pozorištu Atelje 212 bio je viđen kao jedan od perspektivnijih glumaca mlađe generacije. 

Na Sretenje Gospodnje 2011. godine biva poslat u manastir Draganac u Kosovskom Pomoravlju, gde preuzima upravu manastira najpre kao vršilac dužnosti nastojatelja, a potom i kao nastojatelj manastira, u kome se ubrzo skupilo bratstvo od desetak monaha i iskušenika.

U Kosovskom Pomoravlju nastavio je da radi ne samo na izgradnji i adaptaciji manastira Draganca, već i sa duhovnim bogaćenjem vernog naroda. Redovno je predavao veronauku deci u lokalnoj srpskoj školi i često držao predavanja širom Eparhije i Srpske Pravoslavne Crkve na različite bogoslovske teme.

Godine 2012. odlikovan je činom protosinđela, a na Đurđevdan 2015. godine je rukoproizveden u čin arhimandrita i imenovan za arhijerejskog zamenika Episkopa raško-prizrenskog. Pored već ranije završenog Fakulteta dramskih umetnosti, 2010. godine upisao je Bogoslovski fakultet koji je završio u roku od četiri godine sa zavidnim uspehom.

FOTO GALERIJA: Ustoličenje vladike Ilariona

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".