Verovanje kaže da on nije umro i da dalje po potrebi silazi među ljude, i to kao putnik ili prosjak.

Veruje se da arhangel Mihailo prihvata duše umrlih i da ih, mereći njihova dobra i zla dela na zemlji, šalje u raj ili pakao. Ova verovanja na Aranđelovdan u našem narodu smatraju se istinitim.

Prema narodnom verovanju smatra se da kakvo je vreme na Aranđelovdan, takvo će biti tokom cele zime i proleća. U nekim krajevima Srbije ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može da otera vukove.

Ovo je dan kada treba da posetite crkvu, zatražite sreću i blagostanje, ali i dan kada je poželjno da učinite što više dobrih dela. Izbegavajte svađe, bes, negativnost. Poželjno je da od Aranđelovdana, pa do 28. novembra kada počinje Božićni post, oprostite svojim neprijateljima i očistite dušu, spremajući se za ovaj veliki podvig.

Molitva Svetom Arhangelu Mihailu

Gospode Bože, veliki Caru Bespočetni, pošalji, Gospode, Arhangela Tvog Mihaila na pomoć slugama Tvojim (imena), izbavi nas od neprijatelja naših, vidivih i nevidivih.

Foto: Vikipedija, Jutjub printskrin/Dodaj, Umesi, Ispeci !

 

O Gospodnji Veliki Arhangele Mihailo, izlij mir i blagostinje na rabe Tvoje (imena). O Gospodnji Veliki Arhangele Mihailo, što demone uništavaš, zapreti svim neprijateljima našim koji se bore protiv nas, učini ih kao ovce i uništi ih kao prah pred licem vetra.

O Gospodnji Veliki Arhangele Mihailo, šestokrilni Prvi Knjaže i Vojvodo Nebeskih Sila, Heruvima i Serafima i Svih Svetih! O Predivni Arhangele Mihailo, čuvaru neizrečenih Tajni Božijih, budi nam Veliki pomoćnik u svemu: u uvredama, u žalostima, u tuzi, u pustinjama i na raspućima, na rekama i na morima tiho pristanište.

Izbavi nas, Veliki Arhangele Mihailo, od svih laži đavolskih, uvek usliši nas grešne sluge Tvoje (imena), moleći Tebe i prizivajući ime Tvoje Sveto, pohitaj u pomoć i usliši molitvu našu.

O, Veliki Arhangele Mihailo! Pobedi sve protivnike naše Silom Časnog Životvornog Krsta Gospodnjeg, Molitvama Presvete Vladičice Bogorodice i Svetih Apostola, i Svetitelja Nikolaja Čudotvorca, Svetog Proroka Božijeg Ilije, Svetog Andrije jurodivog, Svetih Velikomučenika Nikite i Evstatija, i Svetih Svetitelja, Prepodobnih, Mučenika i Svih Svetih i svih Nebeskih Sila. Amin.

O, Veliki Arhangele Mihailo, pomozi nama grešnim slugama Tvojim (imena), izbavi nas od zemljotresa, potopa, ognja, mača, od iznenadne smrti i od svakoga zla i od svakakvog vraga lažljivog, kojeg bura nanosi i od lukavog izbavi nas, Veliki Mihaile Arhangele Gospodnji, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Evo kada je najbolje vreme da od svetoga Arhanđela Mihaila zatražite sreću, zdravlje i ispunjenje želja:

21. novembra obavezno otiđite u crkvu i zapalite sveću. Molite se svom anđelu. Na ovaj dan tražite od anđela da ispuni vašu najdublju i najvažniju želju. Otvorite dušu i srce, delite radosti i tugu i na kraju se zahvalite. Nebo prima molitvu ceo dan.

22. novembra zatražite od Arhanđela Mihaila da vam pomogne sa teškoćama na poslu. Bilo da je u pitanju želja za većom platom, boljom pozicijom ili drugim poslom, ovu želju zamislite u periodu od 8:48 pa do 9:32.

Postoji predanje prema kome je Arhangel Mihailo kao nagradu od Boga dobio mogućnost da se dva puta godišnje spusti u pakao i oslobodi duše grešnika pružajući im počinak u nebeskom carstvu.

(Kurir)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".