Afenpinčeri su mali psi četvrtaste građe prekriveni gustom dlakom crne, smeđe, crno-smeđe, sive, srebrne i crvene nijanse. NJihove okrugle glave – prekrivene dugom dlakom – imaju kratke njuške, tamne oči i crni nos. Uši su im ili usmerene pravo nagore ili malo klonule; ponekad su blago ošišani. Afeni imaju kratak ravan vrat koji se spušta do dubokih, širokih grudi i ravnih leđa. NJihovi repovi obično stoje uvis i savijaju preko leđa, osim ako nisu podrezani. Sve u svemu, afenpinčeri imaju uredno neuredan izgled.

Foto: Profimedia

 

Kada je reč o osobinama, to je aktivan, veoma hrabar i radoznao pas. Vrlo je inteligentan i energičan, a idealan je privrženi pratilac. Po prirodi je energičan, a preporučuje se osobama koje žive u gradu.
U suštini, to je veran, porodičan pas.

Pas koji voli zabavu

Nadimak majmunski terijer odnosi se pre svega na njegov karakter, afenpinčeri vole da se šale. Za psa koji je veličine igračke veoma je čvrst i energičan, sa odličnim osećajem za energičnu zabavu. Kada uđete na vrata, vaš afen vas može pozdraviti sa igračkom u ustima – pozivom da se rvete i preturate po tepihu. Takođe, imaju odličan smisao za humor i uživaju da usrećuju ljude.

Dobrodušni i odani, afenpinčeri su takođe neumorno zaštitnički nastrojeni – strogo prate svaki mali zvuk ili promenu u domaćinstvu. Oni su odlični psi čuvari, hrabri i glasni kada se za to ukaže potreba. Oni su idealni psi za stan, dobro se uklapaju u male prostore i pomažu prilikom hvatanja štetočina.

Stvari koje treba da znate

Afenpinčeri su ljupko neustrašivi. Kao i mnoge druge male rase, nemaju predstavu o svojoj veličini. Radi njihove bezbednosti, potrudite se da su uvek na povocu napolju jer u suprotnom mogu izazvati mnogo veće pse. Takođe zapamtite: koliko god izgledali čvrsti, afeni su krhki štenci – uvek budite pažljivi s njima i gledajte gde koračate i sedate – mogli bi da budu tačno ispod vas.

 

Zdrav afenpinčer može da živi čak 12 godina. Generalno zdravi, neki razvijaju probleme sa očima i disajnim putevima. NJihovu debelu dlaku treba češljati nekoliko puta nedeljno, kako bi se sprečilo linjanje. Razmislite o profesionalnom frizeru kada je o šišanju vašeg afenpinčera reč. Ne bi trebalo da budu ošišani prekratko.

Poreklo

Afenpinčer (nem. Affenpinscher – majmunski terijer) nastao je u Evropi kao pas sa farme, koji je izbacivao pacove iz štale i pratio divljač na selu. Vremenom su afenpinčeri postali popularni kućni saputnici, ali su i dalje pomagali da se ukućani reše dosadnih miševa i pacova. Pre nego što ih je AKC registrovao 1936. godine, afenpinčer je učestvovao u nastanku nekoliko glavnih rasa u Evropi, uključujući minijaturnog šnaucera i briselskog belog lava.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".