U Srbiji pogoršanje uz kišu, lokalno i obilnju, sneg samo na višim planinama I to uglavnom zapadnog I središnjeg dela regiona. U ponedeljak na kratko suvo, a u utorak i sredu novo pogoršanje uz padavine i jak vetar

Kako najavljuje Marko Čubrilo u najnovijoj vremenskoj prognozi za Srbiju, u nedelju i dalje pretežno oblačno ali će kiša biti znatno ređa i slabija u odnosu na subotu. Snežna granica tokom dana u padu na oko 700mnv i nad većim delom planina BiH, severne Crne Gore i Srbije će biti uslova za sneg, ali će se snežni pokrivač formirati uglavnom preko 900 metara nadmorske visine i to tamo gde padavine budu jače.

- Zahlađenje će tek posle podne stići do jugoistoka Srbije. Dnevni maksimum do +4 na severu i zapadu do oko +12 na jugoistoku regiona. Vetar u okretanju na umeren, severozapadni. Krajem dana smanjenje oblačnosti i postepeno rezvedravanje, pvo na severozapadu regiona - piše meteorolog.

U ponedeljak ujutro hladno, nad većim delom regiona uz uslove za slab mraz, dok će tokom dana biti promenljivo oblačno i uglavnom suvo uz slab vetar. Dnevni maksimum od +4 do +11 stepeni Celzijusa, stoji u prognozi.

- U ponedeljak uveče jak hladan front će stići do severa Italije i usloviti razvijanje Đenevskog ciklona koji će uz jačenje brzo premestiti nad Jadran.  Pod uticajem tog ciklona u utorak sledi novo pogoršanje vremena uz jak i olujan vetar i padavine. Položaj ciklona će biti takav da se znatno veća količina padavina očekuje nad zapadnim, jugozapadnim, južnim i središnjim predelima, dok bi istoku regiona sve do utorka uveče ili srede moglo biti suvo - prognozira Čubrilo.

 

 

Putanja ciklona će najveći deo regiona postaviti u njegov topao sektoru tako da će maksimumi i na planinama često biti previsoki za sneg i uglavnom će se kretati od +7 do +14 stepeni Celzijusa. Izuzetak bi trebao biti krajnji zapad regiona gde bi uz znatno niže temperature snega bilo preko 600 metara nadmorske visine, navodi se.

- S obzirom na veliku razliku u vazdušnom pritisku uzmeđu centra i periferije ciklona, vetar će u utorak naglo jačati i posle podne će nad srednjm i južnim Jadranom biti do olujnog juga, na severnom olujne bure, a u košavskom područu olujne košave - piše Čubrilo.

Prolaznih padavina će posle podne biti i nad središnjim i severnim delovima regiona, dok će se na jugu uglavnom zaržati suvo, a orografskih padavina će biti nad celim potezom Dinarida.

- Uveće vetar u slabljenju, ciklon će se brzo popuniti (oslabiti) i time će se atmosfera smirivati. U sredu se još povremeno očekuje kiša ponegde dok će vetar okrenuti na slab do umeren, severozapadni, a snežna granica će se spustiti na oko 700mvn. Dnevni maksimum u sredu od +6 do +12 stepeni Celzijusa - navodi meteorolog.

U drugom delu sledeće nedelje treba očekivati jačanje anticiklona uz stabilno i pretežno vedro vreme. Noći će biti hladne, ponegde uz slab mraz, a dnevni maksimumi uglavnom od +8 do +12 stepeni Celzijusa, što je malo iznad proseka za ovo doba godine, stoji u prognozi.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".