Tamošnje vlasti su izdale poternicu i ponudili novčane nagrade za informacije o njegovom trenuntom prebivalištu ili njegovoj dokazanoj smrti, piše Si-En-En.

Ova potera je privukla pažnju mnogim građanima, ali ne iz razloga na koji sad možda mislite...

Mnogi korisnici društvene mreže "Weibo", nešto poput kineskog Tvitera, se nadaju da DŽinzong nikad neće biti uhvaćen od policije.

Kako prenosi Si-En-En, jedan od top komentara je glasio: 

- Ujko, beži! Nadam se da ćeš ipak pronaći sreću u ostatku svog života - napisao jedan korisnik.

Ovolika simpatija prema ubici je u Kini veoma neobična, s obzirom da ubicama tamo može da sledi i smrtna kazna.

Kako Si-En-En saznaje, je DŽinsong pridobio toliku simptaiju, jer ga mnogi smatraju žrtvom jednog lošeg pravnog, birokratskog i medijskog sistema i čak upozoravaju da će, u koliko se nešto ne promeni, sve češće dolaziti do ovako tragičnih situacija.

Mnogi meštani tvrde da je reč o jednom veoma dobrom čoveku, koji je doveden do ivice očaja zbog dugogodišnjeg stambenog spora.

Sve je počelo 2017. godine, kada je Ou odlučio da sruši svoju staru kuću i izgradi novu, prema njegovim objavama na Weibu. Rekao je da je vlada odobrila njegov zahtev za rekonstrukciju, pa je nastavio i srušio staru kuću. Međutim, od tada je rekao da nije mogao izgraditi novu jer je njegov komšija u više navrata blokirao građevinske radove.

Posle višegodišnje svađe, kap koja je prelila bokal dogodila se 10. oktobra 2021. godine, kada je tajfun rastrgao limenu ploču koja je prekrivala kolibu koju je Ou postavio i razneo fragment u komšijino dvorište.

Kada je Ou otišo u dvorište svog komšije po fragmente, ušli su u oštar sukob koji je imao fatalan ishod, pisala je China News week,  a prenosi Si-En-En.