Sveti Pavle Ispovednik, poznat i kao Pavle I Carigradsk, bio je carigradski patrijarh u 4. veku. Više puta je svrgavan i ponovo postavljan na mesto patrijarha zbog borbe sa arijancima.

Pre izbora na mesto arhiepiskopa Carigrada bio je episkop Soluna. Na mesto arhiepiskopa, prvi put, izabran  je 337. godine nakon smrti arhiepiskopa Aleksandra I. U to je vreme rimski car Konstancije II, koji je bio pristalica arijanstva i koji je vladao istočnim delom Carstva, bio u Antiohiji. Besan što ga niko nije pitao za mišljenje, organizovao je sinod arijanskih episkopa, koji su svrgnuli Pavla i na njegovo mesto 339. godine postavili Euzebija Nikomidijskog. Pavle se tada, zajedno sa svetim Atanasijem Velikim, sklonio u Rim koji nije bio pod Konstancijevom vlašću, gde je za odbranu pravoslavne vere zatražio pomoć od pape Julija I.

Foto: SPC

 

 

Nakon Euzebijeve smrti 342. godine, Pavle se, uz podršku pape Julija vraća u Konstantinopolj gde preuzima arhiepiskopsku dužnost, ali ga je Konstancije ponovo progoni i za novog arhiepiskopa postavlja Makedonija. Četiri godine kasnije ga je Konstancije na pritisak svog suvladara Konstansa I vratio na mesto arhiepiskopa.

Nakon nasilne smrti cara Konstansa, arijevci ponovo progone patrijarha Pavla, ovaj put u grad Kukuz u Jermeniji.

351. godine, u progonstvu, dok je služio Svetu liturgiju napadnut je od arijevaca i udavljen omoforom.NJegove mošti prenesene u Carigrad, u vreme cara Teodosija 381. godine, a 1236. u Veneciju, gde se i danas nalaze.

Pravoslavna crkva slavi svetog Pavla Ispovednika 6. novembra po julijanskom kalendaru i 19. novembra po gregorijanskom.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".