Brz način života, mnoštvo obaveza, manjak slobodnog vremena, nepravilna ishrana, nedovoljno sna, izbegavanje fizičke aktivnosti, pritisak u školi i na poslu postali su naša svakodnevica.

Iako smo se na njih navikli, te deluju kao normalni način život, zapravo predstavljaju glavne okidače za stres. Nažalost, postoje i oni koji se svrstavaju u teže, kao što su gubitak bliske osobe, razvod, bolest, loša finansijska situacija.

Pogledajte ilustraciju i odaberite sat koji vam se najviše sviđa. Otkrijte da li ste pod stresom i zbog čega.

Sat 1

Ako ste odabrali sat br. 1 znači da ste anksiozna osoba i skloni ste preuveličavanju problema. Takođe, imate urođeni dar, sposobnost da se usredsredite na rešavanje problema, a ne na same probleme, što pomaže u oslobađanju od stresa. Problem je što obično nađete rešenje, ali ne u tom trenutku. Vremenom ti problemi, čak i ako se reše, nastavljaju da uzrokuju stres. Morate tačno planirati rešavanje svojih problema.

Sat 2

Ako ste odabrali drugi sat, onda ste osoba s velikom samokontrolom. To vam omogućuje da bolje upravljate stresom. Greška koju obično činite je da potcjenjujete rizike vrhunaca stresa koji vas ponekad pogađaju i za koje ste potpuno nespremni. Vodeći život bez stresa osećaćete se ispunjeno.

Sat 3

Odabir trećeg sata pokazuje da ste osoba koja vodi užurban život, ali ste naučili kako se nositi sa stresom. Vaš nivo stresa obično je prosečan. Ono što treba da poboljšate je vaš odnos prema problemima, morate analizirati svaki svoj problem i tražiti rešenje. Ako je problem prevelik, rešavajte stvari deo po deo, to će vam pomoći da količinu stresa održite ispod proseka.

Sat 4

Četvrti sat je izbor ljudi koji nisu podložni stresu. Vaša količina stresa je vrlo niska, što vam omogućuje da se vrlo dobro nosite sa problemima. Imate bezgranično samopouzdanje i urođeni optimizam. Uvek gledate drugu stranu medalje, iza problema vidite rešenja, a u najgorem slučaju gledate pozitivne strane koje su iznedrite ovaj problem, tako da nema razloga za stres.

Sat 5

Ako ste odabrali ovaj sat, to znači da je vaša količina stresa na granici. Ostanite na niskom pragu, ali nastojte da se uzdignete iznad svoje nesposobnosti da se smirite i opustite. Osoba ste koja od sebe zahteva previše, to je vaš glavni izvor stresa. Pronađite način da se opustite i videćete da ste pronašli ključ za očuvanje svog emocionalnog zdravlja!

Sat 6

Odabir poslednjeg sata pokazuje da ste skloni zanemarivanju problema. Ovakav stav vas štiti od stresa. Zapravo, niko i ništa ne može da utiče na vaš unutrašnji mir. Vremenom ste se naučili povući od svega, stoga ponekad dopuštate da vam stvari izmiču iz fokusa. Sve što vam uzrokuje nelagodu, bol ili stres, odmah se odbacuje. Ne dopustite da se problemi nagomilaju, prenosi atma.hr.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".