Od dvorenja preko poziva na slavu do biranja poklona... Pravila bontona su jasna, a koliko se poštuju?

Da li se zove na slavu?

Sigurno ste mnogo puta čuli "na slavu se ne poziva". Vrata kuće su tog dana otvorena za sve. Tako je makar važilo ranije. Danas se ustalilo pravilo da se gosti ipak zovu na krsnu slavu i to je najčešće uži krug porodice i prijatelja odnosno onih kod kojih se i odlazi istim povodom.

Samo obeležavanje praznika se takođe menjalo tokom vremena. Pa iako običaj kaže da su najvažniji slavski kolač, vino i žito, trpeze su postale daleko raskošnije (o tome više reči u nastavku), a slavlje ponekad ume da se pretvori u ono nalik svadbi. Jedni kažu "dobro je da se ljudi vesele", a drugi da je prigodnije slaviti u diskretnijoj atmosferi.

Foto: Nenad Živanović

 

 

Na slavu se nikad ne kasni

Veoma je važno da na slavu dođete na vreme, odnosno da ne kasnite, time izražavate poštovanje prema domaćinu i njegovoj porodici ali i ostalim gostima. Takođe, olakšavate posao domaćici koja ne mora u više navrata da služi celu trpezu.

Ipak, ni ovo pravilo se ne poštuje strogo.

Ne zaboravite kako da čestitate slavu

Na slavu treba otići prigodno odeven, u svečanijoj odeći."Srećna ti slava, domaćine! Nek Bog da zdravlja i sreće, tebi i tvojoj porodici!”, glasi pozdrav koji se upućuje domaćinu. Nakon toga se uručuje poklon. Zatim se gost posluži žitom i vinom, a onda se seda za sto na mesto koje domaćin pokaže ili pak po starešinstvu, kako se to radilo prema starom srpskom običaju.

Slledi zajednička molitiva, a kada svi gosti ustanu, domaćica iznosi hranu na sto.

Šta se poklanja za slavu?

Bonton kaže da se domaćinu uručuje prigodan poklon poput flaše pića, dok se domaćici daje cveće, bombonjera ili nekid rugi praktičan i adekvatan dar. I znate kako se kaže, niti se gleda poklonu u zube niti se obraća pažnja na to koliko je "raskošna" trpeza.

Foto: N. Živanović

 

 

Znate li šta je to dvorenje slave?

Dvorenje je važan običaj koji se vezuje za krsnu slavu. Domaćin na ovaj svečani dan dočekuje goste i ne seda dok sveća gori. To radi iz poštovanja prema svetitelju koga slavi i koji je zapravo glavni gost.

Bonton i to ne samo onaj slavski nalaže da na slavlju ne koristite mobilni telefon, kako bi sve bilo usmereno na sam povod okupljanja.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".