Ako je za utehu, isti broj rolni drugih proizvođača prodaje se po nižoj ceni, od 730 do 840, dok je na akciji od 600 do 630 dinara.

Kod ovog proizvoda, kompanije osim vidljivog poskupljenja primenjuju i prikriveno, tako što njegova cena neprestano raste, a istovremeno se i veličina rolne smanjuje. Kako saznajamo u trgovinskim lancima za godinu dana, u zavisnosti od proizvođača, toaletni papir je u proseku poskupeo od 30 do 50 odsto.

Građani se pitaju da li je i taj proizvod postao luksuz, a kako ističu, ne veruju da su troškovi proizvodnje toliko porasli. I u jednom poznatom trgovinskom lancu smatraju da kompanija, čiji je toaletni papir najskuplji, nerealno podiže cene.

- To je zaista previše - ističu naši sagovornici.

Foto: Tiktok printskrin/mama_mila_

 

- Mi se trudimo da u ponudi imamo što više proizvođača i što veću konkurenciju, kako bi kupci imali izbor. Prema našim podacima, toaletni papir je u poslednjih godinu dana poskupeo od 30 do 50 odsto u zavisnosti od brenda.

Čitateljka "Novosti" Lena Marković smatra da su te cene neizdržive.

- Kao da zlatne listiće koristimo za brisanje - konstatuje Milinkovićeva. - Osim toga smanjuju se i rolne. Na prvi pogled deluje kao da su veće, ali kada ih pritisnete, vidite da su slabo namotane. A, manja im je i upijajuća moć.

Mnogi građani su prešli na jeftinije alternative. Slađana Janković iz Beograda kaže da je nedavno prestala da koristi brend čije su cene drastično povećane.

Foto: Privatna arhiva

 

- Naša porodica ne može to više da plaća - ističe Jankovićeva.

- To je bezobrazluk. Brend koji smo godinama koristili je preterao sa cenama. Prvo smo vodili računa da na akcijama kupujemo njihov toalet-papir, ali sada ni to ne možemo.

Prešli smo na jeftinijeg proizvođača. Ali, kada pogledate da je to proizvod koji svakoga dana koristite, zapravo je skup, koji god da kupujete.

Na srpskom tržištu je najviše zastupljen toaletni papir iz uvoza. Kako su nedavno preneli zapadni mediji, kao i kod mnogih drugih proizvođača, srž problema za ovaj proizvod je skupa energija. Cene celuloze su porasle u poslednjih godinu i po dana, jer su troškovi gasa i struje eskalirali na rekordno visok nivo. Pretvaranje drveta u celulozu, a zatim u toaletni papir je veoma energetski intenzivan postupak, više nego za druge vrste papira. U Evropi je ovaj proces sada izuzetno skup, jer cene prirodnog gasa i struje skaču na najviši nivo u istoriji. Predstavnici svetskih kompanija koje proizvode toaletni papir žale se da su troškovi energije povećani za 300 do 400 odsto za godinu dana. Oni su rekli i da su rolne u proseku šest do osam odsto kraće nego lane i najavljuju da će do kraja godine biti još kraće.

Foto: P. Milošević

 

Skuplja proizvodnja 

Proizvođačke cene papira i proizvoda od papira iz uvoza, u oktobru su bile više za 41,7 odsto u odnosu na prosek u 2021. godini. Ovo pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Ako se porede oktobar i isti mesec lane, onda je proizvodnja ovih proizvoda poskupela za 35,1 procenat.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".