Apetiti ovdašnje fudbalske publike neretko znaju da budu veliki - i to neretko bez velikog osnova. Međutim, 1998. na Mundijalu u Francuskoj, moćan sastav Jugoslavije je podgrevao ionako uzavrele emocije naših navijača.

Piksi, Dejo, Peđa, Juga, Miha, Savo... Dovoljna su samo ta imena da bi se shvatilo o potencijalu koji je u nogama brojnih asova imala "plava četa".

Koliko su jugoslovenski reprezentativci bili na ceni, svedoče i prognoze pred Mundijal za titulu najboljeg igrača turnira. Na visokom, šestom mestu, blizu asova poput Ronalda (koji je na kraju i proglašen najboljim) i Batistute, kladionice su uvrstile tadašnjeg napadača velikog Real Madrida, čoveka koji je nešto ranije rešio finale Lige šampiona protiv Juventusa - Predraga Peđu Mijatovića.

Foto: N. Paraušić

 

 

NJega je i kolega iz napada reprezentacije Jugoslavije, Savo Milošević, takođe stavljao u sam vrh favorita za najboljeg igrača SP, a njegov intervju za "Sport" 2. juna 1998, kao i pisanje istog lista o prognozama bukmejkera, prenosimo u celosti u okviru naše rubrike "Retro Mundijal":

PEĐA UZ RONALDA

NEIZBEŽNO pitanje za Miloševića vezano je za prognozu uoči Mundijala. Kome udarna igla ''plave'' selekcije daje najveće šanse  da se 12. juna okiti ''Zlatnom boginjom''.

- To su tri ili četiri tima, koja već po ''navici'' pretenduju na tron. To su Brazil, Francuska, Španija, Italija. Najveće šanse da se na kraju raduju po meni imaju Brazilci.

U tom slučaju, ko bi bio najbolji fudbaler šampionata u Francuskoj?

Foto: reprint Novosti

 

 

- Svi u prvi plan stavljaju Ronalda, mada po meni, u selekciji ''karioka'' ima još nekoliko fudbalera koji bi mogli da naprave bum u Francuskoj. Sigurno da neću biti objektivan ako u prvim plan stavim Predraga Mijatovića, ali uz dobre igre naše selekcije. Mislim da bi i Peđa mogao da se približi vrhu - optimista je Milošević.

Foto: Igor Marinković

 

 

Osam dana posle intervjua sa Savom Miloševićem, isti list je pisao i o prognozama svetskih kladionica za najboljeg fudbalera na Mundijalu '98.

Foto: reprint Novosti

 

LONDON, 8. juna. - Na najjačoj kladioni Engleske, kod bukmejkera Vilijama Hila, Ronaldno je sa odnosom 4:1 najveći favorit za titulu najboljeg igrača Svetskog kupa 98.

Na drugom mestu je Gabrijel Batistuta sa 7:1, a slede dvojica sa 11:1 Oliver Birof i Alan Širer, zatim Alesandro del Pjero sa 12:1, naš Predrag Mijatović sa 16:1, pa kvartet sa po 20:1 Edmundo, Oven, Viera, Bergkamp...

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Borbe", a ovi članci izašli su u "Sportu", 2. i 10. juna 1998. godine. *