Kako je ranije najavio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, vaučeri od 6.000 dinara biće dodeljeni deci koja imaju prebivalište na teritoriji grada Beograda, zaključno sa učenicima četvrtog razreda srednjih škola.

Vaučerima će biti obuhvaćeni i zaposleni u prosveti i predškolskom programu.

Ko sve ima pravo na besplatne vaučere?

Kako navode iz gradske uprave, deca koja pohađaju predškolske ustanove i redovni učenici osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Beograda, ali i deca koja nisu obuhvaćena vaspitno-obrazovnim programom, a jedan od roditelja ima prebivalište na teriotriji prestonice, kao i zaposleni i radno angažovani u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama.

Deca koja pohađaju predškolski program (jasle, vrtići, pripremni predškolski program), preuzimaju vaučere u ustanovi u kojoj borave. Isto važi i za redovne učenike osnovnih i srednjih škola.

Mališani koji istovremeno pohađaju osnovnu i muzičku ili umetničku školu, vaučere preuzimaju u osnovnoj školi.

Foto: M. Anđela

 

 

Pravo na besplatne vaučere ostvaruju i deca koja pohađaju privatne predškolske ustanove, privatne osnovne i srednje škole i oni vaučere preuzimaju u opštini gde je središte ustanove.

Takođe, ovih programom obuhvaćene su i Internacionalne škole i učenici koji imaju prebivalište ili boravište na teritoriji grada.

Zaposleni u vrtićima i osnovnim i srednjim školama, preuzimaju vaučere u institucijama u kojima rade, dok oni koji su zaposleni u više škola popunjavaju izjavu da prethodno nisu preuzeli vaučer u nekoj drugoj ustanovi.

Zaposleni kojima u trenutku dodele vaučera isteknbe ugovor, nemaju pravo na vaučer.

Deca koja nisu obuhvaćena vaspitno obrazovnim programom, a jedan od roditelja ili staratelja ima prebivalište ili boravište na teritoriji Beograda, vaučere preuzimaju u opštini na kojoj su roditelji prijavljeni.

Šapić: Nadamo se da će biti do novogodišnjih praznika

Govoreći o dodeli vaučera za svu decu Beograda, kao i sve zaposlene u obrazovnim i predškolskim ustanovama, Šapić je rekao da je u toku javna nabavka, ali i da je uložena žalba od strane firme koja po svojoj delatnosti ne može da bude ponuđač na javnoj nabavci.

- Neko je uputio tu žalbu kako bi odužio proces. Grad će sigurno ispuniti sve zakonske uslove i nadam se da će deca i zaposleni pre novogodišnjih praznika dobiti vaučere. O svemu će javnost biti blagovremeno obaveštena - rekao je Šapić u gostovanju na TV Prva.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

 

On je insistirao na ovom načinu isplate, "da novac ne bi završio na pogrešnom mestu".

- Imam iskustvo kao predsednik opštine Novi Beograd sa ovakvom vrstom pomoći deci, odnosno roditeljima, i realizacija je zaista bila odlična. Insistirao sam na tome da se ne uplaćuje novac na račune roditelja, već da to bude vaučer koji se može iskoristiti za široki spektar proizvoda, od školske preko sportske opreme do svega drugog što spada u potrebe najmlađih. Novac koji leže na račun može, ne greškom ili namerom roditelja, već zbog drugih stvari, poput raznih administrativnih zabrana ili dugova, da završi na drugom mestu. Takođe, ukoliko bi novac bio uplaćivan na račune, imali bismo komplikacije poput razvedenih roditelja i donošenja odluka o tome kome će sredstva biti uplaćena - rekao je Šapić.

Vaučeri na šalteru

Kako je objavljeno na sajtu opštine Voždovac, dodela vaučera za decu koja nisu obuhvaćena vaspitno obrazovnim programom, odvijaće se na šalterima Grada Beograda koji će biti otvoreni u svim gradskim opštinama.

Svi detalji biće naknadno objavljeni na zvaničnom sajtu grada.

(Republika)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".