Glavna junakinja je postala “ikoničan” lik u proteklim decenijama – prelepa Beba Lončar na malom motoru, legendarnoj “vespi”, ostala je do danas simbol jedne epohe.

Foto: Jutjub printskrin/RTS Prikazuje

 

 

Uspomenama onih koji su bili rođeni u to vreme doprinela je vrhunska estetika tog filma koji je trebalo da unese vedrinu u ne tako bajnu svakodnevicu tog vremena, i pospe prah holivudskog “glamura” među domaću publiku, radnike i činovnike, čiji životi nisu baš obilovali takvim momentima.

Međutim, kada je u ovo naše vreme internet počeo da sve više na svetlost “digitalnog” dana iznosi stare porodične snimke, i kada su se razvili zaboravljeni negativi, jednom nastali po Terazijama i okolnim ulicama, ispostaviće se da je “LJubav i moda” veoma utkao svoj obrazac u stvarni način života u Beogradu još u vreme kad je prikazivan.

Foto: Printskrin

 

 

Nije svaka devojka tog doba bila Beba Lončar ali su se, sudeći po otkrivenim snimcima, mnoge trudile da izgledaju kao njen lik u “LJubavi i modi”.

Najveći deo filma snimljen je 1961. godine, bar onaj koji smo dobili od vernih čitalaca iz njihovih fioka.

Dakle, “vespe”, moda i “dolče vita” na domaći način. Neko će reći nostalgija, a neko – da smo uprkos svemu uvek umeli da živimo, bez obzira na nekadašnje nepovoljne okolnosti, prenosi portal Kaldrma.rs

Beograd šezdesetih godina prošlog veka

Kao što i sami možete zaključiti Beograd je šezdesetih godina bio daleko drugačiji od ovoga što je danas. Ulice možda jesu drugačije, ali su bili drugačiji i ljudi. Toplina koja je postojala među narodom, nije mogla da se ne primeti. Taj duh se danas izgubio.

Pored svega toga, takođe su i postojale kulturne manifestacije, koje su oplemenjivale našu prestonicu. Na njih se stavljao veći fokus nego što je to danas.

Da biste u pravom smislu doživeli modu šezdesetih, preporučujemo da odgledate pomenuti stari jugoslovenski film "LJubav i moda" koji je u celosti i na najlepši način prikazao Beograd u tom periodu.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".