Ime Zdenko Muf mnogima koji prate fudbal nije previše poznato. Verovatno na to utiče činjenica da Zdenko nije prošao kroz redove dva najveća srpska kluba, Crvenu Zvezdu i Partizan. Iako nije igrao za „večite“ Zdenko je bio jedan od najvatrenijih navijača „Crno-belih“. Utakmice u Beogradu nije propuštao, a bio je redovan i na gostovanjima širom Jugoslavije.

Želja da zaigra za Partizan nije mu se ostvarila, pa je karijeru gradio kroz Radnički Beograd u kojem je proveo dve sezone, odakle se preselio u drugu ligu Grčke, u PAS Đianiju. Tamo je eksplodirao i već u debitantskoj sezoni postao najbolji strelac lige, postigavši na 33 utakmice čak 29 golova. Put ga dalje vodi kroz klubove iz Grčke, ali i drugu ligu Španije gde ne ostavlja veći trag, da bi se 1997. godine otisnuo u avanturu zvanu Estudijantes Tekos, klub iz Meksika, pomalo čudnu destinaciju za fudbalere iz Evrope.


Poziv je došao iznenada i Muf je morao da se zapita da li je to dobra ideja, ali kada je saznao da u Meksiku u tom trenutku igraju jedan Butragenjo, Zamorano, Kampos… prelomio je da pokuša. Nije mu dugo trebalo da osvoji srca Meksikanaca, igrao je odlično i nekoliko sezona bio je biran u najbolji tim Meksičke lige kao jedan od najboljih igrača i strelaca Tekosa. Bio je toliko dobar da je bio pozvan i na snimanje reklame za „Pepsi“, gde je svaki klub iz lige davao po jedno lice, uglavnom svoje najbolje igrače. Zdenko Muf je bio toliko cenjen da je čak uspeo i da promeni izgled dresova svog kluba. U tom trenutku bili su „kockasti“, po uzoru na Hrvatsku koja je tada bila treća na svetu. Zbog loših odnosa posle rata, znao je da niko od njegovih prijatelja ne bi obukao takav dres i nosio ga u Srbiji, pa je zamolio predsednika kluba da promeni izgled. On je to prihvatio i kao rezervnu garnituru uveo crne kocke na belom dresu, opet kao Zdenkovu želju, a po ugledu na boje njegojvog voljenog Partizana.

Da i pored velike udaljenosti, bez interneta i mogućnosti da aktivno prati dešavanja, Zdenko Muf nije zaboravio svoj omiljeni klub, svedočio je i događaj koji se odigrao 2001. godine, na utakmici između Leona i Tekosa. Leon je vodio sa 1:0, a onda je u 75. minutu usledila akcija gostiju preko desne strane u kojoj odbrana nije reagovala najbolje i Muf se našao na pravom mestu u pravo vreme da zatrese mrežu i poravna rezultat. A onda se dogodilo nešto što verovatno nikada do tada nije viđeno.
Prilikom proslave gola sa visoko podignuta tri prsta, Zdenko Muf skinuo je dres svog Tekosa ispod koga se pojavio dres Partizana. Bilo je to zaista nešto što se gotovo ne viđa, da igrač jednog kluba ispod svog dresa nosi opremu drugog i da je još pokaže navijačima. Međutim, Zdenko Muf je bio toliko obožavan da mu to nikada nisu uzeli za zlo, a on je svoj postupak mnogo godina kasnije obrazložio: „Darko Tešović mi je poklonio dres sa 101. „večitog derbija“ kad im je dao gol.

Čuvam ga i danas i ne bih ga prodao ni za šta na svetu! I tako sam ja taj dres obukao dok sam igrao u Tekosu. Dam gol i skinem dres mog kluba, a ispod taj Tešovićev. TV komentatori u Meksiku su odmah znali o čemu je reč i govorili su: ‘Ima dres Partizana.'“ – opisao je ceo događaj Muf i nastavio: „Razlog je bio taj što je moj dobar prijatelj Darko Tešović bio u Grčkoj i povređen, imao je težu povredu kolena, prijatelji smo i danas, a tada smo bili u kontaktu i onda sam mu obećao: ‘Daću jedan gol za tebe!’ Naravno, tada još nije bilo interneta, ja sam to snimio i poslao mu VHS kasetu, on se oduševio. Naravno, veliki sam Partizanovac od malena, ali više je bilo da mom drugu podignem moral.“

O reakcijama na ovaj potez Zdenko Muf je umeo da izjavi za medije: „Bilo je i oprečnih reakcija. Naravno, moji drugari Partizanovci gotive ovo, a Zvezdaši su bili u fazonu ‘preteruješ brate’! Ali sami Meksikanci se nisu začudili, oni izuzetno dobro poznaju i prate fudbal, znaju oni šta je Partizan i šta je Crvena zvezda. Njihovi sportski novinari su izuzetno dobro obučeni ljudi. Dosta su i tada znali prilike u Srbiji.“
Podsetite se kako je po mnogima izgledao „Najgrobarskiji“ potez, koji se dogodio u Meksiku 2001. godine u režiji Zdenka Mufa.

(sportskasecanja.com)

 

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".