- Veliki morski crv, naučnog naziva Eunice roussaei, najveći je među crvima koji žive u Sredozemnom moru. U literaturi se navodi kako je u Francuskoj ulovljen primerak dužine 6 metara. Živi zakopan u sedimentu u kojem gradi rupu koju nikad ne napušta. Vrlo je plašljiv. Može se videti noću kada izviri desetak centimetara, ali čim oseti opasnost u trenutku se povuče natrag u rupu - piše Institut na Fejsbuku.

- Ribolovcima je dobro poznat jer je jedan od najboljih, a za neke i najbolji, mamac za lov ribe udicom. Lovi se tzv. trapulama (lovkama koje rade na principu mišolovke), ali samo 'iskusno oko' zna da prepozna rupu od crva - dodaje se u objavi.

- Uprkos fascinantnoj dimenziji i značaju za ribolov, o biologiji i ekologiji ove vrste znamo jako malo. Zapravo, fascinantno malo! Ne znamo kako se razmnožava niti koliko dugo živi, nagađamo čime i kako se hrani i gde je sve rasprostranjen, radi li se o jednoj ili možda više vrsta! - navodi Institut za okeanografiju i ribarstvo.

- Kako bi se sagledao uticaj lova ali i dobila nova saznanja o biologiji velikog crva, Uprava za ribarstvo pokrenula je projekt njegovog praćenja, kojeg sprovodi Institut za okeanografiju i ribarstvo u Splitu. Pozivamo vas da nam pomognete u istraživanju, na način da nam dojavite, ukoliko znate, na kojim je područjima u našem moru ova vrsta prisutna, a gde je nema - piše Institut.

- Nedavno nam je sportski ribolovac iz Splita, gospodin Doris Marinović, donirao velikog crva ulovljenog uz ostrvo Čiovo, smatrajući da se radi o posebno dugom primerku. I zaista, bio je dug 3 metra, što ga čini do sada najdužim naučno obrađenim velikim crvom u Jadranskom moru, barem prema našim saznanjima.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".