U intervjuu, Blinken se pozabavio višestrukim spoljnopolitičkim izazovima sa kojima se suočava administracija predsednika SAD DŽoa Bajdena, uključujući slabe napore da se ispravi iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, nagomilavanje ruske vojske u blizini Ukrajine i rastući sukob u Etiopiji.

Najkrucijalniji bi mogao biti sve agresivniji stav Kine prema Tajvanu, koji Peking smatra za svoju teritoriju. Tajvanski ministar odbrane rekao je da su tenzije sa Kinom najgore u poslednjih više od 40 godina, dodajući da će Kina biti sposobna da izvrši invaziju „punih razmera” do 2025.

Upitan da li će Kina izvršiti invaziju na Tajvan, Blinken je rekao „to bi bila potencijalno katastrofalna odluka“, ponavljajući stav Vašingtona da je „odlučno posvećen“ da obezbedi da Tajvan ima sredstva da se odbrani.

Kina je poslednjih godina pokušavala da promeni status kvo preko Tajvanskog moreuza sa aktivnim angažmanom u provokativnim vojnim manevrima i pokušavajući da izoluje Tajvan od ostatka sveta, rekao je Blinken.

Foto: AP

 

 

"Nadam se da kineski lideri veoma pažljivo razmišljaju o tome, kao i tome da da ne izazovu krizu koja bi, po mom mišljenju, imala strašne posledice za mnoge ljude i koja nije ni u čijem interesu, počevši od Kine“, rekao je Blinken.

Kina ostaje Bajdenov prioritet spoljne politike broj jedan, ali je njegova administracija takođe pogođena krizama na drugim mestima.

Blinken je rekao da Sjedinjene Američke Države imaju sankcije koje bi mogle da koriste za strane koje održavaju sukob u Etiopiji.

O Iranu, Blinken je rekao da je Vašington ove nedelje okončao indirektne pregovore u Beču jer Teheran ne deluje ozbiljno u pogledu povratka na poštovanje nuklearnog sporazuma.

"Ako se put ka povratku na poštovanje sporazuma pokaže kao ćorsokak, mi ćemo tražiti druge opcije“, rekao je on.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Blinken se u četvrtak vratio iz Evrope, gde se sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i uputio upozorenje zbog jačanja ruske vojske u blizini Ukrajine.

Očekuje se da će Bajden razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u bliskoj budućnosti i reći ruskom lideru da je Vašington odlučan da se suprotstavi bilo kakvim "nepromišljenim ili agresivnim" akcijama, rekao je Blinken. Sjedinjene Američke Države žele predvidljivije odnose sa Rusijom, rekao je on.

"Postoje oblasti u kojima se preklapaju interesi i trebalo bi da budemo u mogućnosti da radimo zajedno ako možemo imati određenu stabilnost i predvidljivost u odnosima. Akcije Rusije i pretnja daljom agresijom na Ukrajinu kreću se upravo u suprotnom smeru“, rekao je Blinken.