- Tu počivaju ostaci 920 vojnika, oko 650 je srpskih i oko 260 čeških, nemačkih i austrijskih. Iznad spomen – kosturnice i večne kuće na spomeniku se nalaze i obeležja četiri konfesije: pravoslavni i katolički krst, islamski polumesec i Davidova zvezda - objasnila je svojevremeno Lela Pavlović, direktorka Istorijskog arhiva u Čačku.

Čačani su te 1934. godine pokazali da poštuju junake koji su izginuli za njihovu slobodu, ne zaboravljajući pritom ni neprijateljske žrtve.

Foto: Jutjub printskrin/Radio-televizija Vojvodine

 

- To je, u suštini, spomenik protiv rata, spomenik koji treba da pomiri ljude koji su bili krvni neprijatelji bez ikakavog važnog razloga i da ih makar u smrti ujedine - izjavio je  istoričar Miloš Timotijević.

- Ideju za podizanje spomenika pokrenile su žene Čačka, samo osam godina nakon završetka Velikog rata, a spomenik je otkrio kraljev izaslanik Oskar Časki. Tog 31. decembra 1934. godine Čačak je ugostio osam predstavnika amabasada svih zaraćenih strana koji su došli da se poklone žrtvama - rekla je Lela Pavlović.

Ovaj spomenik oskrnavljen je samo jednom, na početku Drugog svetskog rata kada su Nemci, vršeći progon Jevreja, naredili da se sa spomenika skine Davidova zvezda i islamski polumesec. Oba znaka obnovljena su tek 2007. godine u okviru memorijala Nadežda Petrović, kada je spomeniku vraćen prvobitan izgled.

Čačani još uvek na ovom mestu pale voštanicu u znak sećanja na žrtve svih ratova i ratnika koji su umrli, svaki za svoju otadžbinu.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".