Ovaj čudan običaj nazivaju The Blackening, a u Škotskoj se praktikuje od davnina, a zadnjih godina postaje sve popularniji. Iako bi mladencima u ostatku sveta ovako nešto zvučalo kao noćna mora, u ovoj zemlji je to tradicija kojoj se svi raduju. 

Foto: Profimedia

 

 

Radi se o vrlo neobičnoj i čak vrlo gruboj ceremoniji kada prijatelji mladence, uglavnom na javnom mestu zavežu i "uvaljaju" u sve što im padne na pamet kako bi bili što prljaviji - bude tu brašna, smeća, blata, prljavih mešavina svega i svačega... A onda ih takve ukrcaju u prikolicu i voze gradom. Na kraju ih zasipaju perjem.

Amber Love prisetila se svog venčanja. Nije želela da budeo deo takve tradicije.

- Rekla sam im da bih radije bila zasuta šljokicama nego đubretom, rekla je.

Ali, tradicija se morala poštovati. U organizaciji je učestvovala i njena majka, koja je takođe prošla ovu ceremoniju pre udaje. Amber ni slutila nije šta joj se sprema.

- Mama je došla do mene i zatražila moju pomoć u pomeranju nekog boksa. Sledeće čega se sećam je to da su se vrata otvorila, a 25 naših prijatelja je iskočilo i zgrabilo me. Bila sam vezana, prekrivena senfom, kremom, raznim stvarima. I moj muž je učestvovao u tome. Ni on nije znao da su mu prijatelji spremili "ocrnjivanje".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Katie ♡ (@k8yyyy)

Inače, poreklo tradicije je pomalo nejasno, ali se veruje da bi ocrnjivanje trebalo da donese sreću novopečenom paru od početka njihovog zajedničkog života. 

Nisam iznenađena da sada sve više ljudi praktikuje ovaj običaj. Dobro je održavati ovakve tradicije, posebno one koje donose sreću - zaključila je Amber koja se i danas, desetak godina kasnije, i dalje smeje tome što su njen suprug i ona proživeli tog dana.